Reclame

Al meerdere jaren is de schade die de Molen van Piet oploopt door de bomen er omheen gespreksonderwerp in de politiek. Er is eens flink gesnoeid en storm Poly hielp een handje, maar een gedegen plan liet op zich wachten. Ook nadat hiervoor eind 2021 een motie was ingediend door de gemeenteraad. Nu ligt dat plan er dan eindelijk: vijftien bomen verdwijnen en vijf worden gekortwiekt. "Maar wat er voor terugkomt wordt denk ik veel mooier", zegt wethouder Jasper Nieuwenhuizen.

De Molen van Piet heeft gek genoeg vooral van binnen veel schade opgelopen door de bomen er omheen. Toen ze werden geplant, dacht men blijkbaar niet na over latere problemen of werd aangenomen dat deze wel voorkomen zouden worden. Helaas. Bij stormachtig weer 'danst' de kap van de molen op de stenen constructie. De kap kan gezekerd worden, maar dat zorgt weer voor andere spanningen. Molenaar Cees Piet vraagt de gemeente al jaren om hulp, maar het bleef bij bomen snoeien en schadeherstel. Maar er is weinig te doen aan de steeds verder afbrokkelende en afschilferende muren. (tekst gaat verder onder de foto)

De muren van de Molen van Piet zijn ernstig beschadigd door het gebonk en getril van de kap er bovenop. (foto: Streekstad Centraal)


In 2021 luidde VVD-fractievoorzitter John van der Rhee de noodklok. De raad nam de motie 'Hoge bomen vangen teveel wind' aan. Een aantal bomen werd gekortwiekt en een onderzoek naar een permanente oplossing werd ingesteld. De VVD voerde de druk begin 2023 op, maar het duurde tot deze week tot het reddingsplan klaar was.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen erkent dat het lang heeft geduurd. Dat is niet alleen omdat 11 van de 15 bomen nu een monumentale status hebben. "Het college viel tussendoor en er moest goed windonderzoek worden gedaan. En maar een beperkt aantal partijen kan dat. Ook de molenfederatie heeft naar de situatie gekeken. Dat er bomen weg moeten staat buiten kijf, de Molen van Piet is een zeer beeldbepalend monument. Kappen moet, maar hoe geven we de natuur een kans, wat moet er voor terugkomen? Er is ook een quickscan van de fauna gedaan. Met Stichting Animo en de molenaar is daarna een plan opgesteld, dat kan rekenen op brede steun."

Vijftien reuzen rond de Molen van Piet gaan om. Daar is inmiddels een vergunning voor verleend. De daadwerkelijke kap staat in september gepland, al blijven twee linden misschien wat langer staan. Er zitten holen in en die worden misschien nog gebruikt door vogels of vleermuizen. Verder krijgt een aantal bomen een grondige snoeibeurt. (tekst loopt door onder de foto)

De Molen van Piet kan al een paar jaar niet vrijuit draaien door de hoge bomen er omheen. (foto: Streekstad Centraal)


"Maar uiteindelijk wordt het denk ik een hele 'Instagrammable' plek". Nieuwenhuizen denkt dat de herinrichting bij Alkmaarders in de smaak zal vallen. Dat mag ook wel, de klus kost een slordige 600.000 euro. "Er was ook een sobere variant, die was 200.000 euro, maar de duurste kreeg de voorkeur."

Een bureau dat gespecialiseerd is in herstel en aanleg van erfgoed, werkt het voorlopige ontwerp uit met specialisten, molenaar Cees Piet en Stichting Animo. Daarna volgt een presentatie en wordt het ontwerp eventueel nog wat aangepast aan de hand van wensen van de bewoners en ondernemers in de omgeving.

Het hout van de oude bomen zal volgens Nieuwenhuizen niet zomaar in een houtkachel of naar een nieuwbouwproject verdwijnen. "Het hout gaan we een goede bestemming aan geven. Speelplekken, bankjes... we gaan er wat leuks mee doen."
Pin It
Bekeken: 749x
Reclame

Agenda