Het college van Alkmaar laat onderzoek doen voor extra snoeiwerk rond de Molen van Piet op het Bolwerk. Daarmee geeft het invulling aan de motie 'Hoge bomen vangen teveel wind', die in november met een ruime meerderheid werd aangenomen door de gemeenteraad.
Door de hoge bomen er omheen heeft de monumentale Molen van Piet al jaren geen vrije windvang meer en wordt het deels aan het zicht onttrokken. De begroeiing zorgt bovendien voor ongelijkmatige winddruk op het wiekenkruis - temeer omdat het niet meer in de wind gedraaid kan worden - met doorlopend beschadiging van het oude metselwerk tot gevolg. Er wordt ook gevreesd dat de as zal afbreken zoals op 15 januari 2015 bij de Geestmolen.
"Nog voor half maart vindt reguliere snoei van de bomen nabij de molen plaats", aldus het college. "Daarnaast verplaatsen we twee bomen, de jonge eik en linde die op het talud voor de molen staan, naar elders. Om extra snoeimaatregelen uit te voeren is nader onderzoek nodig, opdat de snoei zodanig gebeurt dat daarmee de windsituatie op een juiste wijze positief beïnvloedt wordt en niet negatief. Voor kandelaberen of snoei van meer dan 30 procent van de kroon, is bovendien een kapvergunning nodig". Kandelaberen is het met 50 tot 80 procent snoeien van de kruin.
Zo'n kapvergunning behoeft goede onderbouwing middels een onafhankelijk onderzoek naar de maatregelen die nodig zijn om de problemen voor de molen aan te pakken. Ook is het onderzoek nodig in het kader van de Wet Natuurbescherming, met eventueel een plan voor compensatie. (foto: Quistnix / Wikimedia)
De Molen van Piet is een korenmolen op het Clarissenbolwerk van Alkmaar. De molen werd gebouwd in 1769. De koningsspil, zeg maar 'de ruggengraat' van de molen is een oude scheepsmast en dus waarschijnlijk ouder dan de molen zelf. De molen werd 1884 gekocht door Cornelis Piet. In de loop der jaren raakte zijn familienaam steeds meer verbonden aan de molen, waardoor nog maar weinigen de eigenlijke naam 'De Groot' zullen kennen. De molen is tegenwoordig eigendom van gemeente, maar wordt nog steeds bewoond en bediend door een lid van de familie Piet.