De coalitie en het college van Alkmaar zijn gevallen en D66 is weer aan zet. Dat is het resultaat van de extra raadsvergadering maandagavond. D66 diende een motie  in die door de oppositie en BAS werd aangenomen en waarmee de coalitie werd opgeblazen. Het college liet weten niet uit zichzelf op te stappen, waarna een ontslagbesluit werd ingediend. Dat werd door diezelfde fracties aangenomen. De zes overgebleven wethouders verlieten direct de zaal, tijdens een ongemakkelijke stilte.

In een marathonsessie tot rond 00:30 uur sprak de raad over wat te doen met het feit dat de coalitie zonder BAS een minderheid van de zetels over hield. De fractie van Ben Bijl stapte uit de coalitie en net als twee jaar terug was het asielbeleid het grootste struikelblok. Oud zeer van de vorige formatieperiode kwam zo nu en dan weer boven, terwijl de rollen werden omgedraaid. Was het in april 2022 nog D66 dat aan de kant werd gezet door een kleine meerderheid onder leiding van GroenLinks, nu was het D66 dat met een motie de teugels in handen kreeg.

D66-fractievoorzitter Simone Meijnen werd nog door aantal coalitieleden gevraagd of haar fractie wilde overwegen om zich bij hen aan te sluiten. 'De partijprogramma's komen immers grotendeels overeen'. Dan zou het bestuurlijke oponthoud zo kort mogelijk zijn. Maar Meijnen zei dat haar fractie een stabiele coalitie wilde.

Als toetje bracht Meijnen nog een motie in om door te gaan met het opstellen van een businesscase voor de Centrale Ontvangst Locatie (COL), onder leiding van burgemeester Schouten. In ieder geval voor zo ver dat kan zonder dat zij een politiek standpunt hoeft in te nemen. De motie haalde het niet. Niet alleen de afgebrokkelde coalitie verwierp de motie als damage control, ook BAS en de FvD stemden tegen.
Pin It
Bekeken: 4525x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/