VVD Alkmaar constateert dat er nog altijd geen structurele aanpak is om Molen De Groot op het Clarissenbolwerk zichtbaar en schadevrij te houden. Vooral in de zomer verhullen de hoge bomen de 'Molen van Piet' en belemmeren ze de windvang, wat doorlopend voor schade aan het rijksmonument zorgt. VVD-fractieleider John van der Rhee vraagt het college naar de stand van zaken. "Het moet tussen nu en twee maanden gebeuren."

De bomen rond de Molen van Piet zorgen vooral in het zomerseizoen voor wakkerende en zeer ongelijkmatige winddruk op het wiekenkruis.  "Als het goed waait klappen de wieken heen en weer en danst de hele kap", licht Van der Rhee toe. "Ik ben een keer binnen wezen kijken. Molenaar Cees Piet wilde dat ik de stenen voelde. Je voelt de trillingen. Trek er maar eens aan, zei hij en ik had gewoon een steen in mijn handen". Het metselwerk moet dan ook regelmatig worden hersteld.

In november 2021 nam de gemeenteraad de motie 'Hoge bomen vangen te veel wind' van de VVD en het CDA aan. Alleen PvdD en GroenLinks stemden tegen. Met de motie kreeg het college van B&W opdracht om de bomen te kandelaberen tot onder de stellinghoogte, en ze daarna zo te houden. Het verlies aan groen moest ruim elders worden gecompenseerd. Op 1 februari 2022 liet het college weten dat er binnen anderhalve maand gesnoeid zou worden, maar dat voor een structurele aanpak onderzoek nodig was. Er werd inderdaad grondig gesnoeid - de molen kon ook weer vrij op de wind roteren - maar daarna werd het stil.

"Er moet structureel iets gebeuren. Je kan wel blijven restaureren, maar dat kost telkens een bak geld en je neemt de oorzaak niet weg. En in het voorjaar kan snoeien niet meer, dus er moet nu iets gebeuren". De VVD-fractievoorzitter wijst erop dat de tijd beperkt is voor de voorbereidingen en het regelen van een kapvergunning.

John van der Rhee wil graag dat de Molen van Piet in volle glorie te zien blijft in dit bijzondere jaar van 450 jaar Alkmaar Ontzet. Daarnaast wijst hij erop dat uitstel ervoor zou zorgen dat de motie minimaal lang blijft liggen. "En je weet, van uitstel komt nog wel eens afstel. Als het college een motie niet uitvoert, dan hebben we met zijn allen een probleem."
Pin It
Bekeken: 2640x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/