"Het zijn domme chauffeurs die hun lading niet hebben opgemeten of buitenlandse rijders die het gevaar onderschatten." De spoorbrug over de N242 in Heerhugowaard is door de jaren heen vaak geraakt. Onlangs ramde een chauffeur de 'botsbrug' nota bene op zijn heen- én terugweg. Cees de Waard van De Waard Transport in Noord-Scharwoude schudt zijn hoofd en roept ProRail op om het probleem snel op te lossen, liefst voor eens en voor altijd.
Normaal gesproken zou een Nederlandse vrachtwagen de spoorbrug niet moeten kunnen raken, vertelt Cees de Waard aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Hij runt het ruim 90 jaar oude familiebedrijf met zijn achternaam. "Nederlandse vrachtwagens zijn allemaal maximaal vier meter hoog. Die passen - al is het krap - allemaal onder de Heerhugowaardse spoorbrug over de N242 door."
En toch gaat het nog wel eens mis. In 2024 is de brug negen keer aangereden en dit jaar al vier keer, aldus de provincie. Met als gevolg schade en stremmingen op de weg en het spoor. De provincie besloot in 2021 met ProRail om hoogteportalen te plaatsen maar kwam daarvan terug, om ze uiteindelijk toch maar wel te plaatsen. Dat gebeurde gebeurde eind maart 's nachts. (tekst gaat verder onder de video)
00:00
00:00
55
De volgende ochtend was het al raak, als een klokkenspel. Sommige chauffeurs claimden dat de doorgang te laag was, maar ProRail sprak dit tegen. Toch werden de rood-witte staven aan beide portalen later die dag weggehaald. Meteen de volgende dag ramde een chauffeur de botsbrug. Twee keer zelfs. "Dat was dezelfde buitenlandse chauffeur. Eerst op de heenweg en later ook op de terugweg", vertelt De Waard. Een paar dagen later was het alweer raak, en goed ook. Zijn eigen personeel rijdt met hoge ladingen altijd om via de N245 en de N9. "Daar zijn geen obstakels."
"Er zijn heel veel vier-meter-bruggen in de provincie", vervolgt de transporteur. "Het is echt een Noord-Hollands probleem. En voor deze spoorbrug probeer ik het al zo'n zeven jaar beter te krijgen, maar er wordt - nog - niet naar mij geluisterd." Behalve dan dat op zijn advies het asfalt al meerdere jaren een centimeter dunner is. Maar dat maakt blijkbaar weinig uit.
"De doorrijhoogte is nu gemiddeld iets van 4,03 meter", zegt De Waard. "Het gevaar bij deze brug zit 'm ook in de bocht waar de brug in ligt. Daardoor is het wegdek scheef en is de doorgang vanuit Alkmaar net iets hoger dan van de kant van Heerhugowaard. De beste oplossing is een nieuwe, hogere spoorbrug maken. Die plannen zijn er, maar zo ver is het nog lang niet." (tekst gaat verder on de foto)

Toen de hoogteportalen er net stonden, klonk al snel kritiek op de locaties. Cees de Waard is ook niet blij mee met de plaatsing. "Ze staan helemaal verkeerd. Stel je komt als te hoge vrachtwagen bij de hoogteportalen, dan ben je al te laat. Er is geen keerlus of parkeerstrook. Dus je moet achteruit en dan hebt altijd oponthoud en files. De provincie en ProRail, wilden echter hooguit twee portalen plaatsen. Zet portalen nog voor de kruisingen met Westtangent en Zuidtangent, en dan heb je er vijf nodig om al het verkeer te 'vangen."
Hoe dan ook, de twee die er nu staan hebben al een maand geen rood-witte staven om al of niet tegenaan te rijden. Er staan waarschuwingsborden tot ProRail met een betere oplossing komt.