Reclame

Kampeerders met hoofdwonden, verzwikte enkels of ander letsel. Maandag hield de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een grootschalige rampenoefening op camping Bakkum. Dat alles om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op eventuele branden of ongevallen in het gebied.

Camping Bakkum ligt, zeker als het erg droog is, op een kwetsbare plek. Brand ligt dan altijd op de loer. "Bewustzijn op de veiligheid van onze gasten is het grootste aandachtspunt", vertelt Willemieke van de Waal, directeur van Camping Bakkum aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. "Natuurbranden zijn vooral de laatste jaren een serieus risico. En juist daarom is het zo belangrijk om voorbereid te zijn op een evacuatie."

"Door droogte en wind is het heel moeilijk om een brand hier uit te krijgen", voegt Krishna Taneja van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord daaraan toe. De Veiligheidsrisico heeft een subsidie aangevraagd aan het ministerie en die krijgen ze ook. "Van dat geld komen extra waterputten. We zijn continu aan het kijken wat we kunnen doen om de risico's te verminderen." (tekst gaat door onder de foto)

Twee hulpverleners assisteren een man die in een voertuig zit, met een ambulance op de achtergrond. Ongeveer 250 vrijwilligers speelden slachtoffer tijdens de rampoefening afgelopen maandag (foto: NH Nieuws)


Tijdens de oefening namen ongeveer 250 vrijwilligers de rol van slachtoffer op zich. Dat maakte het een opvallend grote oefening, waar de betrokken hulpdiensten veel van hopen te leren. Ook de locatie - een camping in de duinen, niet ideaal om snel te bereiken - maakte de oefening bijzonder.

De acteurs gingen in elk geval op hun in spel. "Ik had nog best veel langer door willen gaan!", zegt vrijwilliger Stan enthousiast. Hij speelt één van de kampeerders die gewond is geraakt. Youandi van Staa, tijdens de oefening het slachtoffer dat als eerste werd aangetroffen, benadrukt het belang van een goede voorbereiding. "Ik vind het belangrijk dat ik het zo realistisch mogelijk speel, dat is het beste voor als het straks 'echt' is."

De veiligheidsregio kon na afloop van de rampenoefening nog niet zeggen of het allemaal goed, naar verwachting, is verlopen. Daarvoor moet eerst geëvalueerd worden.
Pin It
Bekeken: 190x
Reclame