Reclame

De spitspaal op de Herenweg in Sint Pancras is nog altijd onderwerp van discussie. Afgelopen maand zou de gemeente Alkmaar starten met een nulmeting voor de zogenoemde 'spitspaalproef'. Lokaal Dijk en Waard vraagt zich nu af wanneer automobilisten een boete gaan krijgen als ze op werkdagen tussen 6:00 en 9:00 uur en tussen 16:00 en 19:00 uur langs de camera's op de Herenweg rijden. De fractie wil dat het college daar duidelijkheid over geeft.
Waar vroeger de spitspaal tijdens de spitsuren niet gepasseerd kon worden, wil gemeente Alkmaar dit nu toestaan voor bewoners van de wijk de Nollen. Deze maatregel zou het makkelijker maken voor ouders om bijvoorbeeld kinderen naar school te brengen. Beginnend met een proef om te kijken of het een goede oplossing is.
De proef wordt echter argwanend gevolgd door de gemeente Dijk en Waard, die zich zorgen maakt over de mogelijke toename van verkeer door Sint Pancras. De gemeente gaf eerder al aan bang te zijn dat er hierdoor meer dan zesduizend motorvoertuigen per dag door het dorp zullen rijden, iets wat strijdig is met de afspraken uit het Verkeers- en Vervoersplan Langedijk. Hierin is vastgelegd dat er geen toename van verkeer mag plaatsvinden op de Bovenweg of Twuyverweg. Ook in Alkmaar is het plan niet onbesproken.


Fietsers en auto's passeren elkaar bij spitspaal in Sint Pancras De spitspaal in Sint Pancras: Voorlopig kan het alle verkeer er op alle dagen en alle momenten van de dag gewoon langs. (foto: Streekstad centraal)



Opvallend is dat de spitspaal sinds november 2023 defect is en buiten gebruik. Automobilisten kunnen momenteel dus ongestraft van beide kanten langsrijden. Het plan is om camera's te plaatsen die de overtreders vastleggen en boetes uit te delen aan niet-geregistreerde kentekens die tijdens de spitsuren passeren.
Annelies Kloosterboer, raadslid van Lokaal Dijk en Waard, vraagt zich af wanneer de camera's in werking treden en vanaf wanneer de boetes gaan gelden. Ze wil ook weten wanneer er borden komen die de nieuwe verkeersregels duidelijk maken. Bovendien is ze benieuwd hoe de communicatie rondom de spitspaalproef verder zal verlopen.

Kloosterboer vraagt het college of er maatregelen genomen kunnen worden op het grondgebied van gemeente Dijk en Waard als blijkt dat er meer dan zesduizend voertuigen per dag door het dorp rijden. Het college heeft dertig dagen de tijd om de raadsvragen te beantwoorden.


Pin It
Bekeken: 1199x
Reclame