"De wethouder kan wel zeggen 'het is een proef', maar je maakt afspraken en daar moet je je dan aan houden", zegt Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar stellig. Ze heeft het over het plan om bewoners van De Nollen een jaar lang ontheffing voor de spitspaal in de Herenweg te geven. Sowieso vindt ze het nergens voor nodig dat ze hun kinderen met de auto naar school brengen. Leefbaar Alkmaar dient daarom met de PvdA / GroenLinks een motie in om de pasjesproef te blokkeren. "Het is maar anderhalve kilometer."

Het verhaal rond de spitspaal loopt sinds 1997. De verkeersdrukte op de Herenweg en in het verlengde de Bovenweg in Sint Pancras nam toe, waardoor de veiligheid voor fietsers in gevaar kwam. Vooral tijdens de spits. De wijk De Nollen mócht worden gebouwd. Maar alleen als er een beweegbare spitspaal in de Herenweg kwam, stelt Maya Bolte. "Daar zijn afspraken over gemaakt met bewoners aan de Herenweg en omgeving."

Dat die afspraken nu op de tocht staan omdat 'ouders hun kind niet wandelend of fietsend willen brengen', vindt Maya Bolte maar niks. En dan komt dit vanuit een wijk die nota bene gebouwd kon worden dankzij de driehoekige spitspaal."De Herenweg is heel smal. Kinderen en hun ouders moeten veilig naar school kunnen fietsen. En als de kinderen van de ouders die ze met de auto willen brengen oud genoeg zijn om te fietsen, dan zullen die ouders ook willen dat dat veilig kan." (tekst loopt door onder de foto)

De doorgang bij de driehoekige spitspaal, gezien van boven. (foto: Streekstad Centraal)


Vandaar een motie de proef naar de prullenbak te verwijzen. Geen toegang voor de bewoners van De Nollen tussen 06:00 en 09:00 uur. Ook niet voor een proefperiode van een jaar.  Een half jaar dan misschien? "Waarom een half jaar?", reageert Bolte meteen. "Het is maar anderhalve kilometer. Nee, dan breng je de veiligheid van fietsers in gevaar voor het gemak van een aantal mensen."

Dan borrelt ook de lokale politiek naar boven. De nestor van de Alkmaarse gemeenteraad vindt het ook maar niks dat het plan voor de proef werd bekokstoofd onder de vlag van VVD-wethouder Christiaan Peetoom. "De VVD stond destijds voor de komst van de spitspaal.  Als ik het me goed herinner is die paal er ook door een VVD-wethouder neergezet".  En het plan zou geen goed fundament hebben. "Ik heb de wethouder twee keer gevraagd om het verkeersbesluit. En je mag aannemen dat hij een dossiertje voor de Herenweg heeft opgebouwd, maar nee dat had ie niet. Er was een bewonersavond en toen wist hij er ook niks op te zeggen."

Bolte denkt dat de motie goede kans heeft op een meerderheid van de stemmen in de gemeenteraad. De raad buigt zich over de motie op 29 februari.

Overigens is de spitspaal op dit moment stuk. Iemand is er met de auto op geknald, zoals dat wel vaker gebeurt. Het is nog niet duidelijk wanneer de schade wordt hersteld.
Pin It
Bekeken: 1494x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/