Er heerst nog altijd spanning en woede bij inwoners van Sint Pancras en Koedijk na de fusie met Dijk en Waard. Afgelopen maanden is er onderzoek gedaan naar hoe de inwoners de samenvoeging hebben ervaren. Dinsdag worden de resultaten gepresenteerd, maar niet iedereen is tevreden met het onderzoek; de belangrijkste vraag mist. Daan Kroese uit Sint Pancras maakt zich klaar voor een statement. Hij neemt een Alkmaarse vlag mee en roept zijn dorpsgenoten op mee te doen. "Als duidelijk signaal dat we nog steeds een grenscorrectie met Alkmaar willen."
In 2022 fuseerde Heerhugowaard met Langedijk aangezien die gemeente te klein was om zelfstandig te blijven. En dat zorgde ervoor dat ook Sint Pancras en Koedijk onder de nieuwe gemeente Dijk en Waard vielen. Bij veel dorpsbewoners schoot die beslissing in het verkeerde keelgat. "Het leven van de Pancrassers is gericht op Alkmaar", vertelt Daan.
"We springen op de fiets naar het station, winkelcentrum de Mare en de binnenstad. Maar dat niet alleen, onze kinderen gaan ook in Alkmaar naar school of zitten zelfs bij een Alkmaarse sportvereniging", vertelt Daan aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Door de ligging, infrastructuur en de binding met de stad sluiten ze zich liever bij Alkmaar aan.
Het stukje geschiedenis is voor Daan ook erg van belang als er gekeken wordt naar de connectie met Dijk en Waard of Alkmaar. "Sint Pancras deelt historie met Oudorp, Koedijk en Alkmaar. Niet met Heerhugowaard. Dat bestond toen slechts nog uit een grote plas water."
De kritiek en actievoering op de fusie is niks nieuws. De Tweede Kamer besloot eerder dat een mogelijke grenscorrectie na twee jaar geëvalueerd moest worden. Dinsdag om 20.00 uur in centrum De Binding in Zuid-Scharwoude presenteert onderzoeksbureau Necker de resultaten van de fusie.
De belangrijkste vraag of Sint Pancrassers en Koedijkers bij Alkmaar willen horen komt niet aan bod in het onderzoek, stelt Daan. "Onbegrijpelijk. Hoe kun je nu een grenscorrectie met Alkmaar onderzoeken als geen enkele vraag over dit onderwerp gaat?", vraagt Daan zich af. Onderzoek doen naar de fusie met Dijk en Waard is volgens hem niet vragen of het vuilnis goed opgehaald wordt. "Het is voor mij duidelijk dat dit onderzoek geen recht doet aan de vraag vanuit Den Haag."
Op de avond van de presentatie wil Daan samen met zijn dorpsgenoten hun stem laten horen. Hij roept mensen op om met een Alkmaarse vlag te komen. "Ik wil de boel een beetje opschudden. We moeten dit als dorp niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Vanaf het begin van de fusie hebben we al gezien dat inwoners steeds buitenspel gezet worden", zegt Daan. "Een grote meerderheid is voor een fusie met Alkmaar, maar die cijfers worden steeds verdraaid. We worden niet serieus genomen. Laat deze vlaggenactie een duidelijk signaal zijn naar de gemeenteraad en de Tweede Kamer."