Reclame

"De wijk heet Bloemwijk, maar d'r was geen bloem meer te bekennen." Dus toen Yvon een winactie voorbij zag komen om haar straatje te voorzien van prachtige, bloemrijke voortuinen, twijfelde ze geen moment. "Je wint toch niet", dacht ze. Toch wel. Dinsdag stonden ze om 09:00 uur op de stoep met kratten planten,  potten en bloemen, die ze samen met de buren planten.

Driftig harkt één van de werkmannen de resterende graspollen uit de grond. Op een bankje schuin achter hem, kijken wat buren toe. Yvons huis - op het hoekje - is als eerste aangepakt vandaag. Als Streekstad Centraal haar spreekt, staan de bloemen nog in de potten, maar wel al op de plekken waar ze straks worden geplant. Dolblij is ze, "en alle bewoners met mij. Straks wordt alles nog geplant, maar er komen ook bloemen aan de gevel, potten voor de deur." Zelf helpt Yvon wat minder dan ze zou willen, omdat ze van de week door haar rug is gegaan. "Maar het is niet te geloven hoe mooi het wordt."

Buurten konden zich inschrijven voor de winactie van bloempottenmerk Elho. "Steeds meer steden vergrijzen, veel groen gaat weg en het verlies van biodiversiteit is nog nooit zo groot geweest, vertelt Renee van Elho. "We willen mensen weer verbinden met de natuur, en buren met elkaar." Dat juist dit buurtje won, kwam volgens Renee vooral omdat het  grappig was dat uitgerekend de Bloemwijk zo weinig bloemen had. Daar moest verandering in komen. (tekst gaat verder onder foto)

Een vrouw in een groen shirt staat bij een stelling met bloempotten buiten op een zonnige dag. "Bloemwijk was eerder Steenwijk geworden", grapt Yvon, terwijl achter haar een deel van de buurt gesloopt wordt. (foto: Streekstad Centraal)


En dat konden sommige bewoners, waaronder Yvon, goed gebruiken. Ze woont al 22 jaar in de Bloemwijk en zeker de afgelopen jaren is er een hoop gebeurd in haar buurtje. "De hele arbeiderswijk wordt vervangen, huizen van bijna honderd jaar oud. Er is een hoop gesteggel om geweest." Yvon was zelf tegen de sloop, hing posters op om het te voorkomen, maar het had geen zin. Veel oude huisjes in de wijk gingen en gaan tegen de vlakte, waaronder het huis van Yvon, waar ze een nieuwe woning voor terugkreeg. Aan de overkant van Yvons huis - nog geen vijf meter verderop - zijn de sloopwerkzaamheden nog bezig.

Des te fijner dat er nu iets positiefs in de buurt gebeurt. Om haar heen worden de laatste graszoden uit de grond getrokken. Wat wel een béétje zuur is, is dat al het harde werk volgens Yvon over anderhalf tot twee jaar ongedaan wordt gemaakt. "Mettertijd, als de straat wordt heringericht, worden onze voortuinen parkeerplaatsen. Bloedzonde", vindt ze het. "Ik hoop dat we er langer lol van kunnen hebben en de herinrichting nog wat langer duurt." De gemeente Alkmaar laat weten tegen die tijd een andere bestemming te zoeken voor de geplaatste planten en bloemen. (tekst gaat verder onder foto)

Vrijwilligers planten bloemen en planten aan in een buurttuin naast een rij nieuwbouwwoningen. De planten staan al klaar om de grond in te gaan. Yvon hoopt dat ze daar wel bij kan helpen, met haar rug. (foto: Streekstad Centraal)


"Maar gelukkig blijft het groen aan de gevel dan wel staan." Dus Yvon wil niet klagen. Ze kijkt naar haar nieuwe huisje en de planten die zo de grond in gaan. "Het was een beetje een dooie straat. Maar als je ziet wat je ervoor terugkrijgt... Zeker nu we weer groen en bloemen zien, begint de straat weer te leven."
Pin It
Bekeken: 616x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/