Oh oh... Pad in de put. En dan komt ie er zelf niet meer uit natuurlijk. Gelukkig bieden gemeente Alkmaar en Stadswerk072 nu de reddende hand, of eigenlijk een reddend laddertje. En inmiddels zijn al meer dan 25 van die paddenladdertjes geplaatst.
Onze leefgebieden overlappen met die van padden en kikkers. Daar merken wij mensen nauwelijks wat van, maar de dieren zeker wel. Vooral tijdens de trek krijgen ze te maken met wegen en fietspaden waar ze platgereden kunnen worden. En dan zijn er nog barrières en valkuilen... En zo heel erg scherp zijn padden en kikkers (blijkbaar) niet, want regelmatig dondert er eentje in een put of kolk - eigenlijk ook een put - en dan is het doorgaans einde verhaal.
Onderzoek van de stichtingen Ravon en Rioned geeft aan dat er in Nederland jaarlijks naar schatting ruim een half miljoen volwassen amfibieën en een veelvoud daarvan aan jonge dieren in straatkolken terechtkomen. Zo'n laddertje is dan een uitkomst. De fabrikant noemt het overigens een kikkertrap, maar paddenladder bekt gewoon lekkerder.
Inmiddels zijn er meer dan 25 Alkmaarse straatkolken met dit simpele reddingsmiddel uitgerust. "We plaatsen ze vooral op plekken met groen en water in de buurt, dus waar je kikkers en padden kan verwachten", licht een woordvoerder van Stadswerk toe.
"We plaatsen ze ook op basis van waarnemingen. Als mensen melden dat er ergens vaak kikkers in een kolk vallen, dan is dat ook een plek waar we trapjes plaatsen." Wie van plekken weet waar dieren slachtoffer worden van ons afwatersysteem zijn dus welkom om hiervan melding te doen. (foto: W&W Ingenieurs)