"Mensen zien het toch wel als een zwembad en dat is het zeker niet", vertelt lifeguard Daan Lautenschütz. Om meer aandacht te vragen voor de de reddingsbrigade zijn vier reddingsbrigadiers de Noordzee over geroeid. In drie dagen tijd, van het Engelse Felixstowe naar Camperduin. "Het is toch een beetje een idioot idee, maar het is gelukt."

Handfakkels en vooral veel gejuich. Op het strand van Camperduin staat een ontvangstcomité voor de vier lifeguards. "We zijn gelukkig op de hoogte gehouden, maar ze waren ook tien uur uit de lucht", vertelt Bregje Mars, de moeder van Daan. Ook de moeder van roeier Floor Tamis staat langs de kust. "Als je 's nachts wakker wordt denk je meteen: oh mijn kind zit in die boot. Nou, blij dat ze weer in zicht zijn", zegt Janny Dubbeld. (tekst gaat verder onder de foto)

Het welkomstcomité pakte groots uit. (foto: NH Media)


Ze kwamen met het idee toen ze over de zee uitkeken richting Engeland. Noem het een barre tocht, noem het een uitdaging. In drie dagen tijd hebben ze de ruim tweehonderd kilometer afgelegd. "Een fantastische tocht", benadrukt Floor voor de camera van NH, mediapartner van Streekstad Centraal. "We zagen dolfijnen, zeehonden en zelfs haaien." Maar er is ook dankbaarheid, omdat de tocht geslaagd is. Voor Daan was het een euforisch moment om de Schoorlse duinen te zien. "Dat was een mooi moment. Dat voelt als thuis."

Toch is het niet voor het eerst dat roeiers de overtocht maken. De poging van de vier reddingsbrigadiers werd nauwlettend gevolgd door Gerrit Kistemaker en Bertus Butter. Zij maakten diezelfde oversteek in 1978. "Zo'n tocht vormt je voor de rest van je leven", vertelt Butter. "Als je iets of iemand je dwarszit dan denk je: ach, wat kan mij gebeuren? Wij zijn de Noordzee over geroeid." (tekst gaat verder onder de foto)

Na tweehonderd kilometer werden de roeiers als helden onthaald. (foto: NH Media)


Toch heeft de tocht ook een weerklank. Want al jaren loopt het aantal vrijwilligers bij de reddingsbrigade terug. "Je zal het niet geloven als je om je heen kijkt, maar bij de club lopen de ledenaantallen terug", zegt Floor. "We willen graag mensen vragen of ze bij de reddingsbrigade komen. Het is een prachtig mooie vereniging. En we willen mensen ook bewust maken van de gevaren van de zee."
Pin It
Bekeken: 285x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/