Het leek alsof ze al dagen bezig waren. Maar kunstenaarsduo TelmoMiel had er nog maar zes schilderuurtjes opzitten, terwijl Maria Tesselschade al overduidelijk herkenbaar de zijkant van flat De Vooruitgang sierde. "Het begin gaat altijd heel snel", zegt Miel. Dat komt door die 'gekke' tekens op de muur. "Iedereen vraagt zich altijd af wat ze betekenen."

Wie de afgelopen dagen langs De Vooruitgang in Overdie liep, moet het zijn opgevallen: op de zijwand van de flat zijn de eerste tekenen van het portret van Maria Tesselschade zichtbaar. Telmo en Miel hebben nog vier dagen om de muurschildering af te maken. Speciaal voor Streekstad Centraal, en omdat het tijd was voor een broodje, stapten de mannen even van hun hoogwerker om te vertellen over hun 26-meter hoge muurschildering. (tekst loopt verder onder foto)

De 'gekke' tekens vormen een raster. Hoe die tekens eruit zien, doet er niet toe, en hoe ze precies geplaatst worden ook niet (foto: Streekstad Centraal)


"Zie je die tekens?" Miel kijkt naar hun kunstwerk en wijst. "Iedereen vraagt zich altijd af waarom we die neerzetten." Die hebben enorm veel nut, zo blijkt. "Het is een soort raster. In Photoshop gooien we het ontwerp op de lijntjes die er al staan en dan kun je precies zien waar je bent. Dan is elke lijn raak." In tegenstelling tot een 'gewoon' raster, is hier geen meetwerk nodig. Gewoon wat lijnen neerzetten, afbeelding erop projecteren, et voilà. En dat scheelt bakken met tijd.

Bewoners van De Vooruitgang mochten kiezen welk portret ze op de zijkant van hun gebouw wilden. TelmoMiel maakte destijds drie schetsen en Maria won onder andere door haar kleurrijke verschijning. De hele flat krijgt daarnaast een make-over, al staat dat los van dit project, dat deel is van het landelijke project Museum Murals.

In de zomer maken Telmo (l) en Miel vaak muurschilderingen, maar in winter duiken de twee in de studio voor olieverfschilderijen (foto: aangeleverd)


Dat is best een eer, meewerken aan zo'n landelijk project. De mannen doen dit werk al twintig jaar - inmiddels zijn ze een stuk kieskeuriger in welke projecten die ze aannemen. Maar deze opdracht zagen ze graag op hun planning staan. Miel: "Een studiegenoot van me koos samen met de musea de kunstenaars. En het is een mooie muur, natuurlijk."

Dan klinkt er een kinderkreetje. Alle ogen schieten omhoog, richting de hoge boom naast Maria Tesselschade. "M'n bal!", roept een jochie beteuterd.
"Die kunnen wij pakken!", beslist Miel. Telmo stapt op hun hoogwerker en lift zichzelf enkele meters omhoog, tot hij de bal uit de takken kan tikken. Blije kinderkoppies alom. (tekst loopt verder onder foto)

Veel kleuren moeten gemengd worden door de mannen, voor ze op de muur kunnen (foto: Streekstad Centraal)


Ondertussen vertelt Miel hoe het hierna verder gaat. Nu de schets erop staat, is het tijd voor de kleuren. En dan gaat het proces wat langzamer, want dat hangt wat nauwer. Eerst is Maria's gezicht aan de beurt, dan volgt de rest, waar de streetartists nog enkele dagen voor hebben. Vrijdag 5 juli is de feestelijke opening, dus er is nog flink werk aan de winkel. Maar dat komt helemaal goed, besluit Miel. "Het gaat allemaal heel organisch. We weten precies wat we van elkaar kunnen verwachten. We hoeven elkaar niet eens meer aan te kijken. "
Pin It
Bekeken: 694x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/