Heel erg goed voorbereid zijn ze niet en dat leverde ook behoorlijk wat kritiek op, maar vier lifeguards van de Schoorlse reddingsbrigade gaan het toch doen: de Noordzee over roeien. Volgende week vaart het redkwartet, mits het weer het toestaat, vanaf Engeland naar Camperduin. Een tocht van zo'n 200 kilometer.

"We zien vanuit onze post de hele dag de horizon waar ergens Engeland moet liggen. Vaak bekroop ons het gevoel: we willen een keer die kant op. Roeiend. Als grap in eerste instantie, maar het werd al gauw een serieus plan", vertelt Lennart van Zanten aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Het enige dat veranderde is de roeirichting die Lennart (41) en zijn collega's Daan Lautenschütz (24), Bas Minkema (24) en Floor Tamis (31) nemen.

Talloze lokale sponsoren staan de reddingsbrigadiers bij. Kenners zijn daarentegen een stuk minder enthousiast want Lennart, Daan, Bas en Floor zijn geen gelouterde roeiers. Laat staan op zee. "We hebben natuurlijk geoefend op roeiapparaten, maar niemand van ons heeft serieuze roei-ervaring. We zijn onlangs naar Engeland gegaan voor een training en zaten daar voor het eerst met z'n vieren op de roeiboot."

En ze zijn onderweg helemaal op zichzelf aangewezen, vertelt Daan. "Er gaat geen volgboot mee, en we kunnen online lange tijd niets delen". Het lijkt allemaal wat onbezonnen, maar de vier avonturiers hebben er van alles aan gedaan om de risico's te beperken. "De boot waar we mee varen is een supermoderne die bijna niet kan zinken", vertelt Daan over de Rannoch 45.

In de zeeroeiboot zitten onder andere ook radar en een reddingsvlot, en de roeiers zitten gezekerd en redelijk beschut. Bovendien gaat een ervaren schipper van het botenbedrijf mee. "Maar toch: we kunnen in lokaal zwaar weer komen, we hebben te maken met grote containerschepen die op de drukke Noordzee varen en ja, we kunnen zeeziek worden."

Ondanks het gebrek aan ervaring en de kritiek hebben Lennart, Daan, Bas en Floor er zin in en zijn ze vol goede moed dat ze het strand van Camperduin bereiken. "Het voelt met z'n vieren al echt als een broederschap," zegt de kapitein. "Ook al verklaren mensen ons voor gek. We gaan het gewoon doen." (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 624x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/