50.000 euro. Een flinke opgave, maar het doel komt wel steeds dichterbij. Met verschillende acties haalt Sonja Stathi-Worst dit jaar geld op voor een ALS en PLS behandeling. Van bingo's tot een muziekavond, als het maar geld oplevert. De actie wordt afgesloten met de City Swim in Amsterdam. De teller staat nu op iets meer dan 20.000 euro.

Streekstad Centraal spreekt Sonja en een van haar vriendinnen, Brenda Batstra-Weel. Brenda is ook één van de drijvende krachten achter het bijzondere jaar - zoals ze het zelf noemt. "Met de acties gaat het best wel goed", begint Brenda. "Maar met Sonja gaat het nu wel minder."

De Heerhugowaardse Sonja is geboren met een hersenbeschadiging. Naar verloop van tijd kwamen daar meer klachten bij en in 2021 werd de diagnose PLS gesteld. Een progressieve spierziekte. Het verloop gaat minder snel dan de dodelijke spierziekte ALS. "Sinds de laatste keer dat ik je gesproken heb, zit ik thuis meer aan de beademing en heb ik meer persoonsgebonden budget. We zitten tegen de 24-uurs thuiszorg aan en ik heb een longontsteking gehad.", verteld ze aan de Streekstad Centraal verslaggever. (tekst gaat verder onder de foto)

In november vorig jaar kwam het actiejaar flink tot stoom met een muzikale middag. Onder het motto 'Samen met Sonja' traden tal van artiesten op.


Toch blijft ze positief. Het tekent de Heerhugowaardse. "Ik vind de actie erg belangrijk en daarom wil ik vier dagen rollen met andere rolstoelers." Komende maand gaat Sonja vier dagen lang vijf kilometer per dag rollen. Het idee is om dat van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 juli met andere rolstoelers en lopers te doen. "Om daarna het stokje over te dragen aan mijn zus Simone en Wendy, die gaan zwemmen voor ALS."

Maar hoe de gesteldheid van Sonja ook is, samen met haar team is ze op weg naar dat doel van 50.000 euro. "Maar ik vind de helft ook al heel mooi hoor", zegt Brenda. "Dat zou al fantastisch zijn." Verschillende enthousiastelingen hebben inmiddels voor Sonja ook een eigen donatiepagina gemaakt. De komende maanden wordt onder andere ook nog een polderswim in Oudkarspel gehouden. En dan in september de Cityswim in Amsterdam, die de afronding is van het actiejaar. "Mensen die nu ziek worden moeten de kans hebben om beter te worden. Voor mij zal het waarschijnlijk te laat komen, maar het is superbelangrijk dat mensen de hoop kunnen houden", besluit Sonja.

Toch heeft Sonja volgens Brenda ook nog een andere wens. "Ik ben nog één ding vergeten te zeggen", schrijft de Heerhugowaardse kort na het interview via WhatsApp. "Sonja hoopt dat de burgemeester van Dijk en Waard haar wil ontvangen tijdens de laatste dag van 'Rollen met Sonja'." We noteren het en gaan er van uit dat de wens bij burgemeester Maarten Poorter terecht komt.


Voor meer informatie zie de website als.nl of Facebookpagina Samen Met Sonja.


Pin It
Bekeken: 542x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/