"Hier trekken we de 'rode' lijn. Daar moeten we niet overheen gaan", stelt Kees Vlaanderen. In zijn rode T-shirt staat hij met een grote glimlach op zijn gezicht hand in hand langs de kust in Castricum aan Zee. Hij is uit Westbeemster gekomen op het strand actie te voeren. "De klimaatveranderingen vinden wij met z'n allen belangrijk en daar moeten we iets aan doen."

Als Streekstad Centraal hem vraagt hoe hij hier is gekomen antwoord hij snel: "lopend", en schiet in de lach. "Nee, met een hele kleine auto waar we met vijf mensen ingepropt zaten", geeft hij toe. En hij is niet de enige. Vlak voor de actie vormt er zich een file bij het parkeerterrein. Door het zonnige weer loopt het strand zondagmiddag naast actievoerders, ook vol met gezinnen en vriendengroepen. (tekst loopt door onder de foto)

De rode vloed aan mensen was niet te missen aan de kust. Tienduizenden mensen uiten zondag hun zorgen om de klimaat. (foto: Streekstad Centraal)


Met een laagdrempelig protest wil de actiegroep Urgenda laten zien dat mensen willen dat er meer klimaatactie wordt ondernomen door de overheid. Want veel maken zich volgens de actiegroep zorgen. Waaronder 24-jarige Noor van den Berg van de organisatie. "Op alle plekken in de wereld zie je - in een steeds hoger tempo - de gevolgen van de klimaatveranderingen duidelijk worden. Zo was het de afgelopen tijd heel nat in Nederland. Sommige boeren hebben hierdoor al een mislukt seizoen."

Volgens Noor dringt de tijd. "We zijn de eerste generatie die écht last gaat ondervinden, maar ook degene die er nog iets aan kunnen doen." Ze is inmiddels al vijf jaar onderdeel van Urgenda en niet zonder reden: "mijn grootste zorg is dat het straks oorlog wordt." Omdat er volgens haar dan veel minder plek zal zijn om te leven. (tekst loopt door onder de foto)

In totaal hebben zeven mensen van Urgenda de Climate Chain georganiseerd, waaronder Noor van den Berg. (foto: Streekstad Centraal)


De Climate Chain - een vreedzaam protest - geeft ook de mensen die een demonstratie te heftig vinden een kans om ook hun zorgen te uiten. En dat zijn er een boel: "enkele tienduizenden mensen." Oorspronkelijk zou de rode slinger van Zuid-Holland tot Den Helder en door in Harlingen tot Lauwersoog plaatsvinden, maar al snel melden er steeds meer locaties op eigen initiatief aan. Zo kwamen ook Texel en Schiermonnikoog er op het laatste moment bij.

Streekstad Centraal besloot een kijkje te nemen in Castricum. Bij aankomst is de rode vloed van honderden mensen al niet te missen. Terwijl de kinderen in het water spelen pakken de klimaatactivisten elkaar bij de hand. Juichend en lachend trekken ze de aandacht van de zwemmers. "Ook tussen al deze mensen bestaan er verschillen tussen meningen over wat ze de beste oplossing vinden, maar uiteindelijk zijn ze allemaal  bezorgd. Er is veel meer dat ons bindt dan ons verdeeld en daarom pakken we elkaar bij de hand", legt Noor uit. (tekst loopt door onder de foto)

De organisatoren deden het niet alleen, er waren een hoop zogenoemde chainmakers aanwezig om de mensen in één lijn te krijgen. Ook de strandgangers sloten aan. (foto: Streekstad Centraal)


Na tien minuten lost de menselijke slinger weer op. "Laten we eerst maar een ijsje gaan halen", zegt Sander van Kesteren tegen zijn veertienjarige zoon Vigo. Ook hij stond in zijn rode shirt langs het water. "Het is onze toekomst."
Pin It
Bekeken: 1089x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/