"Zo stond hij eens, als voorvechter van de belangen van kleine ondernemers, twee weken lang auto’s te tellen bij het winkelcentrum Willem de Zwijger, om parkeeroverlast voor de winkeliers in kaart te brengen." De Alkmaarse gemeenteraadsvergadering startte deze donderdag anders dan anders. 

Iedereen in de raad gaat staan - net als bij Ben Bijls uitvaart, ruim een week geleden, toen de kist de kerk werd binnengedragen. Burgemeester Anja Schouten staat in haar toespraak stil bij het overlijden van de voormalig BAS-voorman; het is de eerste vergadering na het afscheid. Bij de vorige was hij er nog, maakte hij na afloop zelfs een praatje, ondanks zijn ernstige ziekte.

"Ben Bijl had, zoals hij zelf zei, Alkmaar in zijn ziel", vertelt Schouten. "Hij was er voor alle Alkmaarders, en zoals hij het zelf een keer stelde: 'Alkmaar is niet alleen de binnenstad en de Bergermeer. Je moet van iedereen houden.' Dat houden van typeerde zijn stijl. Hij was er trots op dat hij in 'gewone bouwvakkerstaal' bleef praten en dichtbij de mensen stond." (tekst loopt door onder foto)

Niet alleen familie, maar heel Alkmaar trok uit om de uitvaart van Ben Bijl bij te wonen (foto: Marco Schilpp)


"En als dit jaar de lichtjes in de kerstbomen in de hele gemeente aangaan, en niet meer alleen op het Canadaplein, dan denken we aan jou." Een aantal raadsleden glimlacht, waarna de burgemeester Bijls vrouw Pien en dochter Naomi, allebei aanwezig in de raadszaal, sterkte wenst.

Tot slot volgt een fragment uit een raadsvergadering uit 2017, getoond op verzoek van Bijl - "Ben zou Ben niet zijn als hij ook nu niet even de regie pakt"- waarin hij vol trots en enthousiasme een jubileum AZ-vlag laat zien, die de fractie van BAS had laten ontwerpen. De raad van 2017 joelt nog net niet, maar het plezier spat er vanaf. Wat past bij de woorden die Schouten hiervoor ook uitsprak: "Ben, we gaan je missen. Je markante persoonlijkheid, je duidelijke taal en je bevlogen ideeën."
Pin It
Bekeken: 731x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/