Wanneer de rouwauto vanaf bij de Grote Kerk de hoek omrijdt - de Langestraat in - lijkt het alsof heel Alkmaar even stopt met praten. Alle ogen zijn gericht op de naderende wagen. Op het bordes van het Stadhuis wachten burgemeester Anja Schouten en de Alkmaarse wethouders hun collega met eerbied op, om vervolgens in alle rust achter de auto richting de Sint Laurentiuskerk te lopen. Een laatste tocht voor de overleden Ben Bijl (63), door zijn geliefde binnenstad.

Ferme schouderkloppen wisselen lichte omhelzingen af. Korte anekdotes worden zachtjes gefluisterd voor de afscheidsdienst start. Die begint later dan gepland, maar dat past helemaal, vertelt de uitvaartbegeleider: "Ben kwam vaak en graag te laat. Als je dan een entree moet maken, doe het dan groots." (tekst loopt verder onder foto)

Ben Bijl wenste geen "foto's van een leven lang" op de schermen tijdens de muzikale intermezzo's, maar liever videoclips (foto: Marco Schilpp)


Niet alleen familie is afgekomen op het afscheid van de de voormalig BAS-fractievoorzitter, de kerk zit vol. Echt vol. Wanneer An Englishman in New York klinkt, staat de zaal als één op en wordt de kist, onder de Alkmaarse vlag, naar binnen gedragen. Met de kaarsen aangestoken door familie rondom de kist, start een dienst vol emotie en humor.

Vorig jaar werd Bijl ziek en toen het niet meer ging, trok hij zich terug uit de lokale politiek. Zijn partij liet hij met liefde na aan zijn vrouw Pien. Bijl was "een vechtertje", iemand die "het kaas niet van zijn brood liet eten", een jongen van de straat. Maar bovenal blijkt Ben Bijl blijkt iemand die opkwam voor Alkmaarders. En deze donderdagmiddag kwam Alkmaar op voor hem. (hoofdfoto: Marco Schilpp)
Pin It
Bekeken: 2744x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/