Reclame

Versnipperde stukjes eikenhout vliegen door de lucht en belanden in het zand van de Schoorlse duinen. "Tik, tik, tik" klinkt er. Met beitel en guts zet houtkunstenaar Jos Apeldoorn de laatste puntjes op de i. Kabouter Zandkorrel de Tweede moet er natuurlijk spik en span uitzien. "Dat is de tiende kabouter en hopelijk de laatste."

Even daarvoor rijdt de groene bus van Staatsbosbeheer met een aanhangwagen de duinen in. De nieuwe Kabouter Zandkorrel wordt over een hobbelige weg naar het hoogste punt van Noord-Holland gebracht. Kabouter Zandkorrel de Eerste, bleek in januari plots verdwenen en is nu vervangen door een nieuwe.

Een klein stukje van de voet de oude Zandkorrel is nog te zien op de sokkel wanneer deze in de aanhangwagen wordt getild. “De vorige kabouter is op een bijzondere manier weggehaald. De kabouter was van de sokkel gezaagd”, vertelt boswachter en kabouterbaas Patricia van Lieshout aan Streekstad Centraal. Ze heeft geen idee hoe dat heeft kunnen gebeuren: "Het is een heel zwaar stuk hout, dus het moet een hele klus geweest zijn." (tekst loopt door onder de foto)

Kabouter Zandkorrel was opeens verdwenen, maar is nu vervangen. (foto: Streekstad Centraal)


De nieuwe kabouter kan volgens Jos niet zo makkelijk meegenomen worden: "Ik heb er in ieder geval iets in gemaakt waardoor je het beeld niet kan afzagen." Jos was geschrokken toen hij hoorde dat zijn beeld was gestolen, maar hij vond het ook wel een eer. "Als kunstenaar ben je toch wel een beetje vereerd. Als ze iets van je stelen, vinden ze het toch mooi."

Jos had de opdracht gekregen om negen nieuwe kabouters te maken. Maar toen de kabouter was gestolen vond hij het geen probleem om een tiende te maken. "Mijn 21-jarige dochter heeft de kabouters ontworpen", zegt Patricia trots. "De kabouterroute is een leuke activiteit. En het is voor ons heel belangrijk dat de kinderen de natuur beleven, ontdekken en ervaren." (tekst loopt door onder de foto)

Met beitel en guts zet Jos Apeldoorn de laatste puntjes op de i. (foto: Streekstad Centraal)


Een nieuwe kabouter kost geld. Geld dat Staatsbosbeheer niet heeft. Duingroet Food & Drinks en Prince George hebben een bijdrage geleverd en gedoneerd voor de nieuwe kabouter. Pieter Boontjes van Duingroet Food & Drinks was bij de plaatsing van Zandkorrel aanwezig: "Wij halen zoveel goeds uit de duinen met onze bedrijven. Dus wilden we iets terug doen."

Al met al is iedereen blij met Zandkorrel de Tweede. Wanneer de muts van de kabouter rood is gemaakt kan hij weer meedoen aan de kabouterroute. Waar de vorige kabouter is blijft een mysterie. "Ik hoop dat hij fijn in het bos is en geniet", zegt Patricia.
Pin It
Bekeken: 783x
Reclame