Ze kijkt niet blij. En dat is ze ook niet. Natuurwetenschapper Mariska de Wild-Scholten maakt zich zorgen om de uitspraak van de Raad van State die bepaalde dat - na dertien jaar discussie - de mountainbikeroute in de Schoorlse duinen toch verlegd mag worden. "Op de eerste plaats is dit een beschermd natuurgebied, een Natura 2000 gebied, een stiltegebied."

Boswachter Samuelle van Deutekom pakt er een duinkaart bij en laat zien dat er juist meer rust komt in een deel van de duinen. "We zien ook dat er heel veel mountainbikers zijn, dus het is fijn dat we die straks meer kunnen spreiden. We hebben met ecologen gekeken waar de route goed kan komen en we hebben vlonders geplaatst waar wel zandhagedissen zitten." Staatsbosbeheer en MTB-Noordwest zien de nieuwe route als winst voor fietser en natuur. (tekst loopt door onder de foto)

Boswachter Samuelle van Deutekom laat op een kaart zien dat er ook rust terugkomt voor een deel van de Schoorlse duinen. (foto: NH Media)


Ondanks de uitspraak van de Raad van State lijken de betrokken partijen nauwelijks dichter bij elkaar te zijn gekomen, of - zoals in het geval van Mariska - rust te hebben gevonden. Zij is aangesloten bij de natuurliefhebbers van Stichting Duinbes, en ziet vooral problemen. Ook de maatregelen die Staatsbosbeheer treft om de boshagedissen te beschermen stellen haar niet gerust.

Zij had liever gezien dat de verlegging en uitbreiding van het MTB-parcours helemaal niet door was gegaan. "Het is een stiltegebied, maar op deze manier is het meer een pretpark", vertelt Mariska aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal. Dat de nieuwe route langer is, helpt niet. Bovendien er zijn zorgen over de veiligheid van wandelaars.

"We zorgen dat de mountainbikers niet te veel snelheid hebben op de kruisingen en er worden extra waarschuwingsbordjes geplaatst", pareert Samuelle de zorgen. Wanneer de nieuwe route in gebruik genomen gaat worden is nog niet bekend. "Maar het zal geen jaren meer duren", grapt ze.
Pin It
Bekeken: 565x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/