Alkmaar, 24 april 2014. In de Grote Sint Laurenskerk is zondag 4 mei om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst. Herdacht worden burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesmissies. Tijdens de bijeenkomst spreekt burgemeester Piet Bruinooge de herdenkingsrede uit. Aansluitend vertrekt de Stille Tocht vanaf de Koorstraat naar het monument aan de Harddraverslaan voor de kranslegging en twee minuten stilte. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance (RJOA), onder leiding van Otto de Jong, verzorgt muziek en drie leerlingen van het RJOA, Maaike van Dijk, Kate Horstman en Ruben Peetam, dragen gedichten voor. Daarna spreekt Bruinooge de herdenkingsrede uit. Stadsorganist Pieter Van Dijk sluit de herdenking af door het bespelen van het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel.

De Stille Tocht vertrekt om 19.37 uur vanaf de Koorstraat naar het monument aan de Harddraverslaan. De route: Ritsevoort, Kennemerstraatweg, Metiusgracht, Harddraverslaan. Na de kranslegging door burgemeester Bruinooge namens de Alkmaarse bevolking en het Signaal Taptoe volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Aansluitend is het defilé langs het monument en gelegenheid om bloemen te leggen. Hieraan wordt medewerking verleend door het orkest Soli Deo Gloria en scoutinggroep De Geuzen.

Het Herdenkingsmonument staat aan de Harddraverslaan op de plaats waar op 17 november 1944 vijf willekeurig gekozen verzetsmensen, werden gefusilleerd, Frans van der Zeijden (Koedijk), Pieter Booij (Amsterdam), Arie Kaptein (Burgerbrug), Marinus Post (Kampen) en Pieter van Velzen (Haarlem). Het monument is opgedragen aan alle Alkmaarders die hun leven voor de vrijheid hebben opgeofferd. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang.

Om 19.30 uur vertrekt een Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg. Wethouder Peter de Baat vertegenwoordigt het gemeentebestuur van Alkmaar tijdens de Stille Tocht en de herdenking bij het monument. Hij legt daar, samen met wethouder Jan Piet Beers van de gemeente Langedijk, een krans.

Pin It
Bekeken: 1249x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/