Geen enkele vuurwerkopslag in Alkmaar was helemaal veilig. Dat bleek uit inspecties van de Veiligheidsregio, de omgevingsdienst en de gemeente. De reden voor de inspecties ligt in een onderzoeksrapport over vuurwerkrampen. Bij drie van de vier locaties bleken slechts kleine aanpassingen nodig en ook de vierde opslag is na een verbouwing en een hercontrole veilig verklaard.
De gemeente en de Veiligheidsregio hebben onder andere in kaart gebracht wat de mogelijke gevolgen zouden zijn van een ramp bij de opslaglocaties. "Hierbij is onder meer in kaart gebracht welke kwetsbare objecten in de directe omgeving aanwezig zijn, zodat bij een eventuele ontruiming door de hulpdiensten en gemeente direct en adequaat gehandeld kan worden.", zo laat het Alkmaarse college weten. (tekst loopt door onder de foto)
Een jaar geleden publiceerde de Universiteit van Twente een onderzoeksrapport met de naam 'Leren van twee vuurwerkrampen'. Het gaat hier over de vuurwerkrampen in Culemborg (1991) en in Enschede (2000). De conclusie was dat vuurwerk als er brand bij uitbreekt veel gevaarlijker kan zijn dan de formele classificatie doet vermoeden. Dit laatste heeft vooral betrekking op vervoer en opslag.
Het rapport levert naar verwachting aangepaste wetgeving op. Hierop vooruitlopend hebben gemeente Alkmaar, de Omgevingsdienst en de Veiligheidsregio hun vuurwerkbeleid aangescherpt. Het gaat met name om het optreden bij incidenten en samenwerking rond toezicht op vuurwerkopslagen in Alkmaar.
Vuurwerkverkopers mogen vuurwerk verkopen van zaterdag 29 tot en met dinsdag 31 december. Bij navraag blijkt dat het aantal bestellingen min of meer gelijk is gebleven, ondanks dat alles zwaarder dan categorie F1 vuurwerk in gemeente Alkmaar officieel niet mag worden afgestoken.