Dit jaar met Nieuwjaar geen knallen, rook of flitsen in Alkmaar. Tenminste, niet legaal. Want vuurwerk afsteken mag niet in Alkmaar. Al merken vuurwerkverkopers daar totnogtoe minder van dan je zou verwachten. De gemeente telt in totaal vier verkooppunten, en bij één daarvan is het aantal bestellingen zelfs hoger dan vorig jaar. "Mensen willen het Oud en Nieuw-gevoel vasthouden. En misschien is het ook een beetje recalcitrantie, juist omdat het niet mag."
NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal, sprak drie Alkmaarse vuurwerkverkopers over het afsteekverbod en de gevolgen daarvan. In het nieuwe jaar is daar met zekerheid pas iets over te zeggen, maar over een ding zijn ze het in ieder geval eens. Niemand is gelukkig met het afsteekverbod aangezien het omzet kan gaan kosten.
Bij alle vuurwerkverkopers gaat het verkopen op dezelfde manier. Online kunnen kopers hun bestellingen plaatsen, en die kunnen eind december, tijdens de verkoopdagen op 28, 30 en 31 december, opgehaald worden. Zonder bestelling categorie 2 vuurwerk kopen is ook een optie. Dat kan in de winkel.
Al vijftien jaar verkoopt CNB Vuurwerk op industrieterrein Beverkoog knallers en siervuurwerk aan Alkmaarders. Dit jaar zijn de bunkers van Fabian Klinkenberg weer goed gevuld, maar toch heeft hij zijn twijfels over het seizoen. “Online hebben we tot nu toe evenveel bestellingen als vorig jaar, maar ik verwacht toch een daling,” zegt hij terwijl hij zijn winkel klaarmaakt voor de feestdagen. (tekst gaat door onder de foto)
Het contrast met vroeger kan haast niet groter. “In Alkmaar waren er ooit zo’n dertien verkooppunten voor vuurwerk, nu zijn dat er nog maar vier,” vertelt Hans de Boer van Hans de Boer Tweewielers in De Mare. Al veertig jaar verkoopt hij vuurwerk vanuit zijn fietsenzaak, maar dit jaar voelt toch anders. “Door de terugloop hebben wij het wel drukker gekregen, maar dat afsteekverbod helpt natuurlijk niet. Dat kost omzet.”
Hans ziet de effecten nu al terug in de cijfers. “De bestellingen liggen dertig procent lager dan vorig jaar rond deze tijd. Vooral gezinnen met kinderen kopen minder, omdat afsteken officieel niet mag. Maar de echte liefhebbers laten zich daar niet door weerhouden.”
Bij 072 Vuurwerk in Oudorp lijkt het juist de andere kant op te gaan. Martin Douma, die samen met twee vrienden de vuurwerkverkoop in Oudorp heeft overgenomen, ziet een flinke stijging. “Wij hebben nu vijftig procent meer bestellingen,” vertelt Douma enthousiast. En dat heeft met traditie te maken. “Mensen willen het Oud en Nieuw-gevoel vasthouden. En misschien is het ook een beetje recalcitrantie, juist omdat het niet mag." (tekst gaat door onder de foto)
Het afsteekverbod blijft een onderwerp van discussie, merkt ook Martin. “Dat referendum hierover is niet door alle Alkmaarders ingevuld. Niet alle Alkmaarders zijn gehoord. Er zijn genoeg mensen die het hier niet mee eens zijn, dat blijkt wel uit onze cijfers. Maar wat het echt betekent, weten we pas in januari.”
Er staat dan een evaluatie met de gemeente gepland over hoe het is gegaan. Martin hoopt op een goed gesprek. “We willen graag meedenken over de plannen voor de komende jaren. Dit jaar zijn er alleen lichtshows in De Mare en De Rijp. Voor volgend jaar zijn er drie gemeentelijke vuurwerkshows bedacht, en daar hebben wij wel wat ideeën over.
Hij schetst een beeld van wat mogelijk is. “Waarom niet een evenement op de Kanaalkade organiseren? Een soort lichtjesavond met hapjes, drankjes, muziek en professioneel vuurwerk. Dan knal je samen het nieuwe jaar in." (tekst gaat door onder de foto)
Hans de Boer van Hans de Boer Tweewielers in De Mare kijkt ondertussen met gemengde gevoelens naar de toekomst. “Ik verwacht dat het afsteekverbod op termijn overgaat in een (landelijk) verkoopverbod. En dat zou een flinke klap zijn voor ons, want vuurwerk is belangrijk om de rustige wintermaanden door te komen. Je verkoopt in de winter niet zoveel fietsen.”
Stoppen met vuurwerkverkoop is voor Hans voorlopig dan ook geen optie. “We wachten eerst de evaluatie met de gemeente af, al speelt de opbrengst van de vuurwerkverkoop natuurlijk ook mee. Als ze besluiten om helemaal van de verkoop af te willen, dan moet er een regeling komen voor de bestaande winkels. De gemeente moet dan financieel bijspringen. Maar zover is het gelukkig nog niet.”