Reclame

In de lucht priemende spijkers, stukken vloer die los liggen, en daar waar ooit de toiletten stonden, resten nu alleen nog een paar gaten. Het is dus oppassen geblazen als je door de lighallen van de BroekerVeiling loopt. Het museum is volop in verbouwing en het meeste van wat er de afgelopen 50 jaar in is gebouwd, is er inmiddels uit gesloopt.

De BroekerVeiling verwelkomde afgelopen jaar meer bezoekers dan ooit. Om dat vast te kunnen houden en op duurzame wijze zelfs verder uit te bouwen is een uitgebreid plan opgesteld. Een deel daarvan is al uitgevoerd. Zo is er nu een bijenhotel, zijn er nieuwe zonnepanelen en wordt de rondvaartboot aangedreven door een elektromotor. Een paar weken geleden is een start gemaakt met hét grote project: een fris nieuw interieur voor de meer dan een eeuw oude lighallen. (tekst gaat verder onder de foto)

Industriële ruimte in renovatie met houten balken en vloer, metalen trap en bouwmaterialen. Gaten, opstaande spijkers en leidingen op de plek waar het sanitair en de keuken stonden in de lighallen van de BroekerVeiling. (foto: Streekstad Centraal)


Dat betekent natuurlijk eerst slopen. Álles wat niet origineel is, wordt verwijderd. Eigenlijk had de inbouw voor de vakantie weg moeten zijn, maar dat is niet gelukt. De aannemer werkt deze maandag en dinsdag door om de klus af te maken.

"Straks zijn de lighallen weer helemaal open", vertelt directeur Ron Karels aan Streekstad Centraal. "Dat is de basis waar we mee gaan werken."
Ook de expositie wordt flink opgefrist. "Vroeger ging het alleen over de veiling, maar we willen ook het verhaal vertellen over het gebied, en over duurzaamheidsuitdagingen die we als gemeenschap hebben", licht de directeur toe. "Over elektriciteit is nu veel te doen, maar ook dat groente lokaal en verantwoord wordt geproduceerd, met veel minder bestrijdingsmiddelen."

Wanneer alles klaar is, lopen de bezoekers een horecagedeelte binnen, met verwarmde vloeren en grote glazen wanden. Alles gesitueerd tussen de oude, originele looppaden. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Interieur van een moderne houten loods met glazen wanden, houten balkenstructuur en rode boten. Vanuit het verwarmde horecagedeelte is er vrij zicht op de rest van de lighallen, met daarin de expositie. (beeld: Museum BroekerVeiling)


Voorbij de horeca wordt het ongeveer zoals het was: in het midden water en aan de flanken de expositie. Maar ook weer zo veel mogelijk open. Het middelste looppad krijgt overigens geen leuningen. "In Alkmaar zijn er ook geen leuningen langs de grachten", zeg Karels. "Er gebeurt daar ook bijna nooit wat, we zijn gewoon gewend aan water om ons heen."

Absoluut nieuw is de manier waarop mensen straks kennis gaan maken met de geschiedenis van de veiling en de omgeving. "Het Rijk der Duizend Eilanden, dat klinkt als een sprookje en dat is het ook. We hebben een nieuw creatief concept, waarin we met figuren gaan werken die het verhaal door het museum heen vertellen en we willen beginnen met een overrompelende 4D-expositie. Mensen krijgen in vijf minuten de historie van Noord-Holland op een leuke manier mee, en het belang van het Rijk der Duizend Eilanden." (tekst gaat verder onder de foto)

Interieur van een houten gebouw in renovatie, met zichtbare balken en bouwgereedschap, inclusief een kleine graafmachine. De vloer is al helemaal weg uit één van de watergoten in de lighallen van de BroekerVeiling. (foto: Streekstad Centraal)


Maar ook buiten zet de vernieuwing door. Op het eiland met het bijenhotel komt een nieuw paviljoen. "Dat gaat er uitzien als een grote ui, en dat wordt dan het Proeflab", aldus Karels. "Dat doen we bewust dichtbij het winkelcentrum zodat mensen daar het kunnen zien."

Natuurlijk zijn de verbouwingen niet gratis. Karels is dan ook erg blij dat gemeente Dijk en Waard bereid is om flink te investeren. Medebestuurslid Wouter van Assendelft - hij gaat over het geld - sluit zich daarbij aan. "Dat was niet altijd zo, maar de laatste jaren is de gemeente zeer begaan met het museum. Dat heeft zich letterlijk uitbetaald in incidentele en ook structurele bijdragen."

In 2022 maakte de gemeente 1,8 miljoen vrij voor achterstallig onderhoud en nieuwe plannen, op voorwaarde dat het museum zelf 900.000 euro regelde. In november legde de raad 1,2 miljoen bij. "Het is fijn dat hiermee een stukje authentiek gebied bewaard blijft", verwijst Van Assendelft ook naar de aandacht voor het Oosterdel.

De geplande feestelijke heropening van de lighallen, nog zonder de nieuwe expositie want die komt de volgende winter, is eind juni tijdens het evenement Koolinair.
Pin It
Bekeken: 1109x
Reclame

Agenda