Alkmaarse minima die hun vaatwasser willen vervangen moeten dat zelf betalen. Ook nadat PvdA en Groenlinks hadden aangedrongen om de machine in de witgoedregeling op te nemen. Met als titel "Vaatwasser een luxeproduct? Laat onze inwoners dat zelf bepalen!” stelden raadsleden Mohammed Nabih en Erwin Bromlewe kritische vragen over de witgoedregeling van het Regionaal Energie Loket. Maar het gemeentebestuur houdt voet bij stuk.
De discussie draait om kadokaarten die minima van de gemeente kunnen krijgen. Ze kunnen dan via het Regionaal Energieloket een oud en energieslurpend huishoudelijk apparaat inwisselen voor een nieuw en energiezuinig apparaat. Zo wil Alkmaar mensen helpen die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Iedereen die in 2023 recht had op energietoeslag, heeft een brief gekregen met uitleg hoe ze de kadobon van 450 euro in bezit kunnen krijgen. (tekst loopt door onder de foto)
Maar wie zijn oude vaatwasser wil vervangen heeft pech. In de lijst van witgoed dat met de kadobon kan worden aangeschaft, staat geen vaatwasser. De Alkmaarse raadsleden vroegen zich af of dat komt doordat de gemeente een vaatwasser ziet als luxeproduct. Volgens de raadsleden van GroenLinks en PvdA kan een vaatwasser tegenwoordig niet meer gezien worden als een luxeproduct.
Het gemeentebestuur helpt de raadsleden met de antwoorden op hun vragen uit de droom. Het college stelt dat de vraag of een vaatwasser een luxeproduct zou zijn geen rol heeft gespeeld in het opstellen van de regeling. Wat vooral een rol speelt - zegt het college - is dat het doel van de witgoedregeling is om de energierekening te verlagen van huishoudens die met energiearmoede te maken hebben. 'Het vervangen van een oude vaatwasser door een nieuwe vaatwasser draagt hier gering aan bij vergeleken met de andere huishoudelijke apparaten', schrijft het college aan de raadsleden. (tekst loopt door onder de foto)
Ook het verzoek om de kadobonwaarde te verhogen voor alle witgoed dat er wél mee kan worden aangeschaft, legt het gemeentebestuur naast zich neer. De kadobonnen zijn nu 450 euro waard. Volgens de twee raadsleden kost een koelvriescombinatie met energielabel 'A' tussen de 850 en 1000 euro. Dat zou betekenen dat een nieuw exemplaar dus hooguit voor de helft met de tegoedbon betaald kan worden. Overigens laat een kort bezoek aan internet zien dat dergelijke combinaties vanaf 600 euro te koop zijn.
Bovendien is het veranderen van de regels voor de witgoedregeling nog tijdens de invoering niet wenselijk en leidt dat tot rechtsongelijkheid, zo schrijft het gemeentebestuur. Er is ruim 850.000 euro beschikbaar voor de regeling, meer dan 400.000 daarvan is al verzilverd.