Reclame

Dat de katholieke dorpskerk van Zuidschermer niet meer als plaats van gebed zal worden gebruikt, dat lijkt onafwendbaar. Maar voor de dorpsbewoners zou het mooi zijn als de kerk wél als openbaar gebouw behouden kon blijven. Dat vindt stichting Dorpsgezicht Zuidschermer, die de kerk wel wil kopen.

Daarmee zorgt de stichting voor nieuwe hoop, nadat de gemeente Alkmaar vorige week noodgedwongen afzag van koop. De raad zag dat weliswaar best zitten, het college wees erop dat zo'n actie ook weer precedent schept. Daarbij noemde het college ook nog de afspraken zoals die zijn verwoord in de Kerkenvisie.

Nu komt stichting Dorpsgezicht Zuidschermer dus in actie, omdat er écht wat moet gebeuren. Die kerk, dat plein, het mag niet verloren gaan voor het dorp. (tekst gaat door onder de foto)

Het interieur van de monumentale Sint Michaëlkerk. (foto: Erfgoed Alkmaar)


"Het plein is een belangrijke plek, waar inwoners samenkomen", zegt Johan Bloothoofd van de stichting Dorpsgezicht Zuidschermer. "Ook het verenigingsleven is hier heel groot, dus er valt genoeg te bedenken om de kerk mee op te vullen."

Zoals dat gaat bij een katholieke kerk is het laatste woord aan bisschop. "We zijn ons aan het voorbereiden op een gesprek met het bisdom, dus over de voortgang valt nog weinig te zeggen", zegt Bloothoofd in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal. "We hopen de kerk voor weinig spul bij de stichting te kunnen onderbrengen. Uiteindelijk bepaalt het bisdom wat ermee gaat gebeuren."

Nu Zuidschermer het al moeten stellen zonder school, is het van het grootste belang dat deze plek van samenkomst wél behouden blijft. En dus niet zal worden verkocht aan een particuliere partij, die plein en kerk tot woningen of iets anders herbestemd. Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor de dorpskroeg, die - zoals dat hoort natuurlijk - direct naast de kerk gevestigd is.

Bloothooft wil daar zijn uiterste best voor doen. "We gaan voor ons dorpshart strijden", zegt hij. "Maar of het gaat lukken, is afwachten"
Pin It
Bekeken: 166x
Reclame