Reclame

Goedgekeurd was 'ie, volledig veilig: de kinderachtbaan op de Alkmaarse kermis. Toch ging het deze zomer helemaal mis. De NVWA lijkt nu tóch te vinden dat er bij de kinderachtbaan fouten zijn gemaakt, maar daarmee wordt het er voor raadslid Sasja Spek niet duidelijker op. "We moeten dit echt goed uitzoeken."

Al kort na het incident op de Alkmaarse kermis klom SPA-raadslid Sasja Spek in de pen. Het zat haar niet lekker, al helemaal niet toen bleek dat er al eerder een ongeluk was gebeurd met achtbaan 'Crazy Clown'. "Dit gaat om de veiligheid van onze kinderen, en om die van ons", reageert ze in gesprek met Streekstad Centraal.

Het college wees in de antwoorden op haar raadsvragen naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Díe had de achtbaan goedgekeurd en daarmee was 'ie wat Alkmaar betrof veilig genoeg voor de kermis. (tekst gaat door onder de foto)

Vrouw poseert voor een bord met het logo en de naam van de Senioren Partij Alkmaar. Sasja Spek stelde al eerder raadsvragen over het incident. (foto: SPA)


Spek begrijpt best dat Alkmaar niet alle keuringen zelf doorvoert. "Nee, natuurlijk doen we dat niet, snap ik. De gemeente heeft op zich goed gehandeld hoor", relativeert ze. "Maar dan moet je als gemeente wel kunnen vertrouwen op de keuring van de NVWA."

En daarover bestaat sinds deze week niet meer, maar juist minder duidelijkheid. Want de NVWA lijkt terug te komen op haar eerdere oordeel dat de populaire attractie helemaal veilig was. "Het onderzoek is nog niet afgerond, maar ik heb vrijdag wel contact met ze gehad", zegt Spek daarover. "Ze lijken nu toch te willen dat er een extra riem komt, in die achtbaan."

Dat zou inderdaad kunnen, bevestigt de NVWA als Streekstad Centraal navraag doet. "De attractie voldoet aan de normen", benadrukt de woordvoerder. "Tegelijkertijd constateren wij ook dat er in een periode van vijf jaar tijd helaas twee nare ongevallen zijn gebeurd met deze attractie. Daarom gaat de keurende instantie deze en vergelijkbare attracties opnieuw beoordelen op veilig gebruik." Een riempje behoort tot de mogelijkheden.

Opvallend is dat de NVWA daaraan toevoegt dat het Alkmaarse slachtoffertje eigenlijk nooit in het voorste karretje van de 'Crazy Clown' had mogen zitten. "Die procedure schrijft voor dat op de eerste zitjes in de voorste wagon alleen personen plaats mogen nemen die voldoen aan een minimale lengte of dat er een volwassene naast het kind zit. Het slachtoffer was niet groot genoeg." (tekst gaat door onder de foto)

Een kind in een blauwe jas zit in een achtbaanwagen naast een kleurrijke clownzeehondfiguur. Het voorste karretje van de achtbaan is volgens de NVWA eigenlijk niet geschikt voor kleine kinderen. (foto: Streekstad Centraal)


Daarmee richten de ogen zich nu ook op de exploitant van de kinderachtbaan. In de praktijk blijken heel wat kinderen zonder begeleider op dat populaire voorste stoeltje gezeten te hebben. Daar kan ook de NVWA van op de hoogte zijn geweest.

Voor Ad Jongenelen, voorzitter van de Nederlandse Kermisbond, is het een belangrijke kwestie. "We volgen dit op de voet. Waar het precies heengaat, dat weet ik ook niet. Feit is dat die attractie op het moment van het incident aan alle regels voldeed."

Spek benadrukt dat het haar nou juist om de keuring van de NVWA ging. "Ik heb mijn vragen niet gesteld om de kermisexploitant in de problemen te brengen. Ik wil dat juist de NVWA dit goed uitzoekt. We moeten er gewoon van uit kunnen gaan dat zo'n attractie veilig is." Ze heeft technische vragen ingediend bij de gemeente en zegt de definitieve conclusies van de NVWA nog af te wachten. "Maar het heeft nog wel een staartje", voorziet Spek. "Dit is echt een raar verhaal."

Ook Jongenelen zegt de definitieve conclusies af te willen wachten. "Laat duidelijk zijn: dit is echt vervelend voor iedereen die betrokken is. Voor dat gezin, maar wij denken ook aan de exploitant. Echt niet één exploitant wil dit meemaken." Die keuringen zijn normaal ook echt niet mals, is de ervaring van Jongenelen. "Wij zijn één van de strengste landen. Zo'n attractie wordt heel frequent gekeurd. Ik hoop echt op een goede afloop voor iedereen", verzucht hij. "Kermis, dat gaat om plezier en vertier. Dit wil je niet."
Pin It
Bekeken: 594x
Reclame