Reclame

Het plan van de gemeenteraad om het dorpshart van Zuidschermer te redden door de  Sint Michaëlkerk aan te kopen blijkt onhaalbaar. Dat heeft het college donderdag aan de raad laten weten.

Nederland is lange tijd een religieus land geweest, maar inmiddels geeft de meerderheid van de Nederlanders aan niet meer gelovig te zijn. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer kerken noodgedwongen hun deuren moeten sluiten, waaronder de Sint Michaëlkerk in Zuidschermer.

In juli nam de gemeente Alkmaar unaniem het voorstel aan om het dorpshart van Zuidschermer te redden door de kerk aan te kopen. Maar na onderzoek laat het college weten dat dit plan strijdig is met het gemeentelijk beleid. Er wordt verwezen naar de Kerkenvisie, waarin expliciet staat dat er géén individuele bijdragen of aankopen worden gedaan voor kerken. De aankoop van de Sint Michaëlkerk zou bovendien een precedent scheppen voor andere leegkomende kerken. Wat inhoudt dat mogelijk andere kerken in de rij komen te staan.

De basisschool in Zuidschermer moest eind vorig jaar zijn deuren sluiten. (foto: NH Nieuws)


Met de sluiting van de kerk lijkt er steeds minder van het dorpsleven over te blijven. Vorig jaar werd de enige dorpsschool al gesloten, en nu loopt ook het naastgelegen café Bij Zuid risico. Toch maakte de eigenaar zich destijds nog geen zorgen: "Ik maak me niet echt zorgen over de situatie. Het is niet heel erg concreet. We blijven hier sowieso. We hebben een contract voor tien jaar en gaan wel verhaal halen als er echt iets gaat spelen", liet Marjolein de Reus toen aan Streekstad Centraal weten.

Hoe het verdergaat aflopen met de kerk is nog onbekend, maar de gemeente Alkmaar is dus niet in staat om hier een oplossing voor te bieden. Maar ze benadrukken wel dat ze de betrokken partijen willen ondersteunen in de gesprekken die er al zijn om het dorpshart te behouden.
Pin It
Bekeken: 174x
Reclame