Reclame

750 jaar Amsterdam. Die bijzondere verjaardag is voor regisseur Dick Maas een aanleiding om het langverwachte vervolg op zijn klassieker 'Amsterdamned' uit te brengen in het jaar 2025. Maar de grachten waar het in deze thriller allemaal om draait zijn niet alleen maar Amsterdamse grachten. Maas en zijn crew filmden deze week namelijk in Alkmaar.

Iedere trotse Alkmaarder kan het bevestigen: 'ons' Luttik Oudorp doet heus niet onder voor het Singel of de Herengracht in Amsterdam. Want onder meer die bekende Alkmaarse gracht dient als decor voor Amsterdamned 2. Al is het niet zo waarschijnlijk dat we uiteindelijk de Waag en het Huis met de Kogel terug zullen zien in het resultaat. (tekst gaat door onder de afbeelding)

Twee mannen dragen donkere jassen, waarvan één in een megafoon spreekt, op een brug bij nacht, met fietsen op de voorgrond en mensen op de achtergrond. Dick Maas aan het werk langs het water van het Luttik Oudorp. (foto: Streekstad Centraal)


"We filmen onder de brug", helpt regisseur Dick Maas de Alkmaarders meteen uit die droom. Streekstad Centraal sprak de meester tijdens de opnames, ter hoogte van het bekende bruggetje naast het Huis met de Kogel.

Voor de eerste Amsterdamned filmde Maas al in Utrecht, nu dus in Alkmaar - maar voor beide films toch zeker ook wel in het échte Amsterdam. "We hadden een scène gepland in Amsterdam bij een vergelijkbare brug", vertelt Maas daarover. "Maar die was in onderhoud." Door dat onderhoud ging filmen ónder de brug niet lukken. "Onder de brug, dat doen we hier eigenlijk." (tekst gaat door onder de afbeelding)

Avondopname van een verlichte boot onder een brug in Alkmaar met mensen op de kade. Onder de brug wordt gefilmd. (foto: Streekstad Centraal)


Al is het dan alleen maar de onderkant van een brug, tóch zijn Alkmaarders best nieuwsgierig naar het filmproject. Er zijn de nodige buurtbewoners naar de set gekomen om het gebeuren even mee te maken. "Ik ben wel trots op mijn stadje", reageert één van de omstanders. "Het is een mooi decor."

Of er echt wat van Alkmaar te herkennen zal zijn in het resultaat, dat moet volgend jaar blijken. De première is gepland voor december 2025.
Pin It
Bekeken: 550x
Reclame