Reclame

"Na bijna tachtig jaar is het tijd om gezamenlijk te herdenken en te zeggen: nooit meer oorlog", stelt Martijn Visser van Stichting Egmond '40-'45. Daarom werd zaterdag in Egmond aan Zee een monument onthuld ter nagedachtenis aan álle 25.000 vliegers die boven de Noordzee zijn vermist.

"Alle bemanningsleden hadden één ding gemeen: ongeacht hun nationaliteit droegen ze allemaal een identiteitsplaatje", vertelt Martijn aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal. Daarom bestaat het monument uit identiteitsplaatjes die samen de figuur van een vliegenier vormen, die als het ware naar de zeebodem dwarrelt. (tekst loopt verder onder de foto)

Man naast een monument met bloemstukken, met de zee op de achtergrond. Martijn Visser staat naast het LOST monument dat zaterdag werd onthuld in Egmond aan Zee. (foto: Hans Brouwers)


Martijn beheert de restanten van een Britse bommenwerper die in 2022 in Camperduin werden gevonden. Het gaat om een Short Stirling MK1 uit de Tweede Wereldoorlog. De wrakstukken werden gevonden in een kapot visnet door een strandvonder. Die meteen zag dat de onderdelen van een vliegtuig afkomstig moesten zijn. Toen Martijn Visser van de Stichting Egmond '40-'45 de vondst zag, kon hij zijn ogen bijna niet geloven.

Alle acht bemanningsleden kwamen om het leven en werden nooit gevonden. Martijn nam contact op met de nabestaanden van deze vliegers, die het idee opperden voor een herdenkingsplek. Nu, ruim twee jaar later, is die plek er. (tekst loopt verder onder de foto)

Mensen staan tijdens een herdenkingsplechtigheid bij een vuurtoren met kransen aan de voorgrond en een podium met toeschouwers. De ceremonie bracht nabestaanden en internationale gasten naar Egmond aan Zee. (foto: Hans Brouwers)


Het monument, met de naam Lost Over Sea Tribute (LOST), is te vinden aan de Egmondse boulevard, vlak bij de vuurtoren. Nabestaanden en internationale gasten, waaronder mensen uit Groot-Brittannië, Amerika, Australië en Duitsland waren zaterdag aanwezig bij de ceremonie. Het monument eert zowel geallieerde als Duitse gesneuvelde bemanningsleden. "Het staat ook voor verzoening tussen voormalige vijanden", aldus Martijn.

"Ik ben blij dat hij nu eindelijk ergens een naam heeft", zegt de Britse Georgina O'Neill. De broer van haar oma is op zee achtergebleven. Georgina is aanwezig omdat haar oma - door hoge leeftijd - niet meer naar Egmond aan Zee kan komen. "Het was pijnlijk voor mijn oma om geen plek te hebben om hem te herdenken." Georgina vindt het monument prachtig.
Pin It
Bekeken: 139x
Reclame