Reclame

Een woningbouwproject dat er níét komt, dat houdt de gemoederen in de Alkmaarse gemeenteraad bezig. Dat het project in moeilijkheden verkeerde was echter al veel langer duidelijk, blijkt uit gegevens van Streekstad Centraal en de gemeente Alkmaar. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen laat de raad nu meekijken in een lange procedure - die zonder resultaat bleef.

Het was één van de vele woningbouwplannen langs het Noordhollandsch Kanaal: Zuiderhaven, in Overdie, met toch wel meer dan 1.000 woningen - al relativeert de gemeente dat getal. Toen het college in december 2023 met een raadsinformatiebrief over Alkmaars Kanaal kwam, viel op dat die beloofde Zuiderhaven daarop ontbrak. Streekstad Centraal deed daarover toen navraag bij de gemeente.

"Dat is meer een vraag voor Reales B.V.", reageerde de woordvoerder toen afhoudend. Want het initiatief lag bij die ontwikkelaar, aldus de gemeente. Díé moest een aanvraag doen voor een ontwerpbestemmingsplan. (tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen geeft inzage in de lange besluitvorming rondom woningbouw in Overdie. (foto: Gemeente Alkmaar)


Voordat huizen huizen worden, moet er véél papierwerk in orde worden gemaakt. Een ontwerpbestemmingsplan bijvoorbeeld, waar eerdere afspraken in worden uitgewerkt. In 2023 moest er ook nog rekening gehouden worden met een nieuwe 'omgevingswet', die dingen wel eens ingewikkelder kon maken. Wie snel doorwerkte kon nog onder de oude wet behandeld worden. Er zat druk op.

Te veel druk, wie zal het zeggen, feit is dat ontwikkelaar Reales niet over de brug kwam en het plan dus van tafel leek. "We zijn en blijven in gesprek met Reales", verzekerde de woordvoerder in december aan Streekstad Centraal.

En dat is de gemeente inderdaad gebleven, blijkt uit de stukken die wethouder Nieuwenhuizen nu met de raad deelt. De gemeente deelt 'randvoorwaarden', Reales maakt het voorbehoud pas met nieuwe plannen te komen als alles duidelijk is. "De gemeente respecteert dat Reales voor een andere route kiest", staat in de documenten te lezen. (tekst gaat door onder de foto)

Een visie voor Overdie, met in oranje het gebied van Reales. (beeld: Gemeente Alkmaar)


Maar die andere route, dat interpreteert een deel van de raad toch wel duidelijk als afstel. Vooral de PvdA is fel: die woningen, die hadden er moeten komen, en nu kómen ze er niet. Dat is het college te verwijten, stelt de oppositiepartij.

Het college houdt eraan vast dat de bal bij Reales ligt, waar die dus ook in december al lag. "Reales is de mogelijkheid geboden om een plan in te dienen voor 31 december 2023 op haar eigen grond. Dit heeft Reales niet gedaan."

"Ja, het is natuurlijk jammer", was in december 2023 al het oordeel dat de gemeente gaf. "Gelukkig is het inderdaad bij veel andere projecten wel gelukt om nog voor de jaarwisseling overeenkomsten met de ontwikkelaars te tekenen", voegde de woordvoerder daaraan toe. Vóór die nieuwe omgevingswet dus, want dat moest. Vóór die veranderde randvoorwaarden. En lang vóór de politieke verontwaardiging van deze week.
Pin It
Bekeken: 573x
Reclame