Reclame

De korte wapenstok moet boa's beter beschermen tegen geweld. Dat was tenminste het pleidooi van Alkmaar, samen met enkele andere gemeenten. Bij het Rijk probeerde burgemeester Anja Schouten de wapenstok goedgekeurd te krijgen. Zonder succes, maar mét verbazing van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks: "Hier heeft de raad helemaal niet om gevraagd."

Of hij iets gemist had, vroeg GroenLinks-raadslid Erwin Bromlewe zich af toen hij las dat burgemeester Schouten in Den Haag pleitte voor wapenstokken. Maar hij kon het toch echt niet in de raadsstukken terugvinden. "Die vraag om die korte wapenstok, dat lijkt me een eigen initiatief van de burgemeester", zegt hij daarover in een gesprek met Streekstad Centraal. "Terwijl wij hier helemaal niet vóór zijn."

PvdA en GroenLinks komen daarom met raadsvragen over de wapenstokken. Want boa's daarmee uitrusten, dat maakt Alkmaar niet noodzakelijk veiliger, denken de oppositiepartijen. "Dit kan juist leiden tot escalatie." (tekst gaat door onder de foto)

Erwin Bromlewe, glimlachend met baard en teruggebonden haar. Erwin Bromlewe vroeg zich af of hij iets had gemist toen hij las over de korte wapenstok-aanvraag van Alkmaar. (foto: Rick Akkerman)


Het komt er volgens Bromlewe in de praktijk op neer dat Alkmaar parkeerboa's een wapenstok wil geven. En dat terwijl er al landelijke richtlijnen bestaan, ook voor die korte wapenstok, die stellen dat parkeerbeheer zeker niet de plek is voor zo'n wapen.

"Zonder te technisch te willen worden: het werk van boa's bestaat uit omstandigheden die potentieel gevaarlijk zijn, en uit omstandigheden die dat niet zijn", legt Bromlewe uit. Parkeerbeheer wordt daarbij als een ongevaarlijke omstandigheid ingeschat.

"Ook wij willen dat boa's veilig zijn", benadrukt Bromlewe. Een discussie over een auto op een stoep die uit de hand loopt, zo'n situatie is uiteraard niet prettig voor de parkeerboa. "Maar dan kun je beter weggaan. Dat is voor die boa het veiligste", stelt Bromlewe. (tekst gaat door onder de foto)

Close-up van een persoon in uniform die een wapenstok vasthoudt, met handboeien en een identificatiebadge aan de riem. Discussies over parkeren kunnen uit de hand lopen, maar de wapenstok is volgens de PvdA en GroenLinks niet de oplossing. (foto: NH Media)


Toch, door weg te lopen 'beloon' je de agressie, is daarop de kritiek. Die tegenwerping kent Bromlewe. "En ik snap dat ook goed, dat mensen dat zeggen. Maar kijk, de politie, die is hiervoor opgeleid. Die kan meteen een proces-verbaal uitschrijven. Zet in op de politie, zeggen wij."

PvdA en GroenLinks zijn niet bij voorbaat tegen extra middelen voor boa's. Alleen moet er altijd goed naar de richtlijnen van het OM gekeken worden, vinden de partijen. "Als er een heel goede onderbouwing voor is, dan willen wij daar natuurlijk ook serieus naar kijken. Maar in dit geval is de richtlijn: niet doen. Waarom wil Alkmaar dan een uitzondering zijn?"

Burgemeester Anja Schouten ziet de korte wapenstok juist als een vorm van zelfverdediging. Maar ook dat relativeert Bromlewe: "Tegen een mes begin je niet heel veel. Je kunt echt beter weglopen en de politie bellen."
Pin It
Bekeken: 258x
Reclame