Reclame

Na een succesvolle proef met wapenstokken voor Alkmaarse handhavers leek niets permanente invoering in de weg te staan, maar de gemeente kreeg toch een negatief advies. Burgemeester Anja Schouten begrijpt niet waarom. Samen met burgemeesters van vier andere gemeenten die ook bot vingen, stuurt ze een brief naar de Minister van Justitie & Veiligheid. "Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder, hebben we de aanvraag gedaan, maar hebben de wapenstok nog steeds niet."

In 2021 draaide Alkmaar mee in een pilot met wapenstokken voor handhavers. Daarvoor moest heel veel geregeld en vastgelegd worden want het gaat om een geweldsmiddel. De pilot was succesvol en toenmalig Minister van Justitie & Veiligheid Grapperhaus sprak er positief over tijdens een werkbezoek. Voor permanente invoering was wel een nieuwe aanvraag nodig. Burgemeester Schouten was daar teleurgesteld over, maar het meeste werk was al gedaan, dus werd het veel kopiëren en plakken. (tekst gaat verder onder deze video uit 2021)

00:00
55
00:00


Maar het liep toch anders dan verwacht, vertelt Schouten: "Tot mijn stomme verbazing heeft onze toezichthouder over onze aanvraag gezegd, 'nee dat kan niet in Alkmaar'." Zonder positief advies is de kans van slagen zeer klein. "De toezichthouder zegt dat het een aanvalswapen is en wij zeggen: Nee, het is een verdedigingswapen." Zo was de wapenstok ook aangemerkt tijdens de pilot. "En wij gaven voorbeelden waarbij de korte wapenstok ter hand genomen zou kunnen worden en wanneer het ook echt geholpen had. Daarop kregen we het antwoord: daar had de boa nooit mogen zijn."

"Natuurlijk, als je op voorhand weet dat het gevaarlijk kan worden, dan gaat daar geen boa heen. Maar het kán een keer gebeuren. In Alkmaar gebeurt het ongeveer eens per maand dat we zeggen: oeh, dat was toch een spannendere melding dan we vooraf hadden ingeschat." Dan kan die wapenstok goed van pas komen, stelt Schouten. "Vaak is het trekken van de wapenstok al ontmoedigend." (tekst gaat verder onder de foto)

Burgemeester en voormalig politiechef Anja Schouten. (foto: Streekstad Centraal)


Velsen, Hoorn en Haarlemmermeer zitten in hetzelfde schuitje. Haarlem kreeg een positief advies voor maximaal twee jaar. Dit in tegenstelling tot de boa's in het Amsterdamse openbaar vervoer, die geen tijdslimiet hebben. "Wij kunnen als burgemeesters niet meer volgen wanneer welk advies nou afgegeven wordt. Eigenlijk moeten er eerst een paar ernstige incidenten gebeuren, voor we aan de eisen voldoen."

"We hebben nu drie acties lopen", vervolgt ze. "We hebben een brief gestuurd naar onze toezichthouders, waarin we laten weten zeer teleurgesteld én verbaasd te zijn over hun advies. Daarop hebben zij ons laten weten dat ze opnieuw naar hun advies gaan kijken. Dus die loopt. Twee: we hebben onze aanvraag tóch alvast naar Justis gestuurd, met daarbij de uitleg waarom wij het advies niet onderschrijven. En we hebben samen met de vier andere burgemeesters deze brief naar de minister gestuurd, omdat we willen dat het toetsingskader wordt aangepast."

Hoe lang het allemaal gaat duren weet Schouten niet. Voorlopig zit het er in ieder geval niet in dat de boa's wapenstokken aan de heup krijgen.
Pin It
Bekeken: 434x
Reclame

Agenda