Waterschade, dat kan gebeuren. Maar dat de opvang van vluchtelingen in Alkmaar daardoor in het gebouw aan de Robonsbosweg nóg meer vertraging oploopt, dat geeft eigenlijk geen pas, oordelen GroenLinks en PvdA. Ze vragen de wethouder om actie en wel snel. "Alkmaar moet het goede voorbeeld geven."
PvdA-fractievoorzitter David Rubio Borrajo laat niet na er nog even op te wijzen, in gesprek met Streekstad Centraal: er zijn al twee colleges gevallen over het onderwerp vluchtelingen. Op het stadhuis is de opvangcrisis een politiek beladen onderwerp. "Het is een moeilijk punt voor ze. Maar het is wel écht belangrijk."
Want dat Alkmaar, in de woorden van Rubio Borrajo toch de 'hoofdstad van Noord-Holland-Noord', zó lang doet over het organiseren van een goede opvanglocatie, dat wringt. Aan de Robonsbosweg moet die locatie verrijzen: 150 opvangplekken, 150 plekken voor statushouders en nog eens 150 plekken voor 'spoedzoekers' op de woningmarkt. (tekst gaat door onder de foto)
Maar de inrichting van het oude belastingkantoor aan de Robonsbosweg schiet dus niet erg op, stellen PvdA en GroenLinks geërgerd vast. "Kijk, wateroverlast, dat zijn natuurlijk omstandigheden, dat kan ik de wethouder niet aanrekenen", relativeert Rubio Borrajo. "Wat wij willen weten: wordt dit met verve opgepakt?"
Het liefst hoort de PvdA-voorman een datum van de wethouder, een concreet moment van oplevering. "Maar ja, als dat bekend zou zijn, dan hadden we het al gehoord hè? Maar daarmee houdt het niet op. Alkmaar is méér dan alleen die Robonsbosweg. Het gaat om de vraag: wat kunnen we nou structureel doen?"
Daarbij wijst Rubio Borrajo op de veelbesproken spreidingswet. Die wet hangt aan een zijden draadje, het huidige kabinet heeft al gezegd er vanaf te willen. "Ja, dat kan wel zijn, maar feit is dat die wet op dít moment van kracht is", stelt Rubio Borrajo daar tegenover. "Dat kun je niet negeren." (tekst gaat door onder de foto)
Afwachten tot de spreidingswet wél is ingetrokken, dat is geen optie, wat de PvdA-fractievoorzitter betreft. "Dat werkt bij je belastingen ook niet zo. Moet je eens proberen."
Er is zelfs een harde deadline: op vrijdag 1 november moet er een plan liggen voor 16.290 opvangplekken in Noord-Holland. Alkmaar is voor dat plan onontbeerlijk, vinden PvdA en GroenLinks. Daarom moet er ook snel een antwoord komen van het college, vinden de oppositiepartijen. "Vóór 4 november."
Maar, voegt Rubio Borrajo nog toe, het gaat niet alleen om die spreidingswet. Alkmaar heeft hier een morele verplichting. "Alkmaar moet het goede voorbeeld geven. Op dit moment leveren wij geen enkele bijdrage aan een oplossing van de opvangcrisis. Alsof Ter Apel niet bestaat. Dat kan echt niet."