Reclame

Het is voorbij met het glimmende wit. Nu de verflagen waar Victorientje de afgelopen eeuwen mee was ingesmeerd zijn verwijderd, overtuigen de oorspronkelijke kleuren zó, dat die mogen blijven. Daarmee krijgt het beroemde beeld in het Victoriepark weer de kleuren van het ontwerp: "Fijn om terug te zien hoe het oorspronkelijk was."

Het was een bont gezelschap, woensdagmiddag in het Victoriepark. Zo druk als op de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst, aan de vooravond van 8 oktober, was het weliswaar niet, toch was de gemeente Alkmaar erin geslaagd aardig wat betrokkenen, erfgoedkenners en journalisten op de been te brengen. Want er was nieuws.

Duidelijk was dat Victorientje er na de eerdere restauratiewerkzaamheden een tikje ongewoon uitzag. "Victorientje is nu kaal en uitgekleed", begon wethouder Anjo van de Ven, verantwoordelijk voor cultuur en erfgoed. "Het is de bedoeling dat ze op 8 oktober weer prachtig tevoorschijn komt." Maar ook dan... ánders. 'Roomwit', 'warmwit', en rood als natuursteen. (tekst gaat door onder de foto)

Blad en takken op de voorgrond met op de achtergrond vage contouren van een persoon en een monument. Eerder verwijderde de Kunstwacht dikke lagen verf. (foto: Streekstad Centraal)


Paul Schulten van de Kunstwacht, uitvoerder van de restauratie, geeft meer tekst en uitleg. "De sokkel is oorspronkelijk gemaakt van zandsteen, met een rode kleur. Het beeld is van euville, een witte kalksteen uit Frankrijk. Er is pas later gekozen om het beeld te beschilderen. Wij gaan het opnieuw schilderen, maar dan in de kleuren van het natuursteen."

Daarmee krijgt Victorientje dus de kleuren terug zoals de kunstenaar die ooit voor ogen heeft gehad. "Alles wit schilderen, dat deden ze zo aan het begin van de twintigste eeuw. Maar oorspronkelijk was de stad veel kleurrijker", houdt Paul Schulten zijn publiek voor. "Dat brengen we terug." (tekst gaat door onder de foto)

Een oudere man met een grijze haren en een rode jas staat buiten met een groep mensen in een tuin. Frits Westerkamp van de 8 October Vereeniging ziet Victorientje als een belangrijk symbool. (foto: Streekstad Centraal)


Dat moet dan wel snel gebeuren, want 7 oktober is al over een paar weken en dan is hier de herdenking. "Zeker, dat gaat lukken", bevestigt wethouder Van de Ven. "Daarom is Frits ook hier!"

Frits Westerkamp, voorzitter van de 8 October Vereeniging, heeft er alle vertrouwen in. "Op 7 oktober vindt hier weer het Ontzetspel plaats. Dan staat het park vol met mensen die dat willen meemaken. Hier is destijds het hardst gevochten, daarom staat Victorien hier", wijst Westerkamp. "Voor ons als 8 October Vereeniging is ze een belangrijk symbool, echt het symbool van Alkmaar Ontzet. Mooi dat ze het beeld terugbrengen naar de oorspronkelijke tinten!"(tekst gaat door onder de foto)

Mensen staan voor een engelstandbeeld met een steiger ernaast. Het gezelschap krijgt uitleg van Paul Schulten van de Kunstwacht. (foto: Streekstad Centraal)


Ook erfgoedwethouder Van de Ven heeft er hoge verwachtingen van. "Ik denk dat de Alkmaarders dit heel mooi gaan vinden", zegt ze. "En dat ze ook wel verrast zullen zijn." Twijfel had ze niet toen Kunstwacht opperde het beeld in de oorspronkelijke kleuren terug te brengen. "Als die kleur nou blauw was geweest... Nee. Dit wordt mooi. We krijgen een warmwit Victorientje terug."

De nieuwe verflaag gaat 'ademen', legt Paul Schulten van Kunstwacht nog uit. Dat is veel beter voor het beeld. De oude, verwijderde lagen verf verstikten Victorientje in feite. "Een bijkomend effect is dat die ademende verf zeer mat is."

Schulten verheugt zich op de combinatie van kleuren die zal ontstaan. "Natuursteen heeft nooit één tint, het heeft wel honderd tinten. Dat brengen wij terug. Het wordt prachtig."
Pin It
Bekeken: 362x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/