Reclame

Wie op het juiste moment voorbijfietst zou kunnen denken dat het een theaterspektakel betreft. Als een wervelende Hans Klok komt Victorientje achter witte wolken tevoorschijn. Maar die witte rook, dat zijn eigenlijk verfdeeltjes. Aan Victorientje wordt namelijk hard gewerkt. "De sokkel was er slecht aan toe."

Het is nog volop zomer, toch duurt het niet eens zo heel lang meer tot de viering van Alkmaars victorie, op 8 oktober. Victorientje is traditioneel het middelpunt van de herdenkingsplechtigheid aan de vooravond van 8 oktober. "Dan is ze er weer in vol ornaat", verzekert een woordvoerder van de gemeente als Streekstad Centraal navraag doet. We hoeven ons geen zorgen te maken, benadrukt zij: "Het gaat goed met Victorientje!"

De witte schermen blijven wel nog even staan. "Het onderhoud duurt zes tot acht weken", krijgen we desgevraagd uitgelegd. "Het wordt uitgevoerd door Kunstwacht." (tekst gaat door onder de foto)

Kunstwacht Alkmaar Victorientje Joram (links) en Ed werken aan de sokkel van Victorientje, waarvan de oorspronkelijke kleur langzaam zichtbaar wordt. (foto: Streekstad Centraal)


In het park zijn Ed en Joram van Kunstwacht druk bezig met water. "De verflagen moeten eraf", legt Joram uit. Hij blijkt de 'rookmachine' te bedienen, met warm water wordt de verf weggespoeld. "Kijk, het zijn heel veel lagen door elkaar. Heel veel restauraties. Maar het zijn helaas allemaal soorten verf geweest die geen lucht doorlaten."

En dat is niet goed voor Victorientje. De sokkel, gemaakt van rode zandsteen, kan door deze verflagen niet ademen. De buitenlaag wordt uiteindelijk bobbelig en lelijk. "Er komt nu een andere verf op die wél ademt", vertelt Jorams collega Ed. Met die verf erop kan de sokkel er weer een tijd mee.

Maar eerst moeten de oude lagen er dus helemaal af. "Je ziet de rode kleur al", wijst Ed. De steensoort is afkomstig uit Schotland of Ierland en verkrijgt die typische kleur door een natuurlijk roestproces. (tekst gaat door onder de foto)

Verflaag Victorientje Victoriapark Alkmaar De dikke verflaag bladdert af als een soort koek. (foto: Streekstad Centraal)


Ook het wapenschild is onderdeel van het project. Daarvan zal een replica worden vervaardigd. "We maken een mal, ja", bevestigt Ed. "Gisteren hebben we dat al geprobeerd, maar het resultaat was niet goed. Zoiets luistert heel nauw."

Het wapenschild zal nu eerst helemaal worden gerestaureerd. Als dat werk gedaan is, komt er een nieuwe mal van. Die mal kan worden gebruikt voor een replica, zodat er in de toekomst een 'back-up' van het wapenschild voorhanden is. (tekst gaat door onder de foto)

Beeldhouwwerk van een engel met uitgestrekte arm op een sokkel, omringd door bomen en planten, met een man die aan de basis van het beeld werkt. Joram is goed bekend met Victorientje, hij heeft haar eerder al haar destijds afgebroken arm teruggegeven. (foto: Streekstad Centraal)


Ed en Joram komen niet uit Alkmaar. Kunstwacht is een bedrijf uit Delft, gespecialiseerd in het onderhoud van kunstwerken in de buitenlucht. Dat ze geen Alkmaarder zijn, betekent tegelijk níét dat de mannen het verhaal achter Victorientje niet kennen. "We komen hier elk jaar", vertellen ze. "Voor de herdenking knappen we het beeld altijd op."

Maar nu zijn ze er dus net even langer. Goed dat de gemeente hier geld voor vrijmaakt, vinden de mannen. Want als het nu niet goed gebeurt, heb je in de toekomst misschien wel grotere problemen.

"Maar het is niet alleen onderhoud wat we doen. Ik heb de arm ook al eens gerepareerd", wijst Joram. "Die was eraf. Vandalisme. Zie je het? Nee? Gelukkig maar. Dan heb ik mijn werk goed gedaan!"
Pin It
Bekeken: 472x
Reclame