Het doek valt. Definitief. Falkland Toneel uit Heiloo houdt op te bestaan en dat is voor KunstNetTV reden om nog één keer stil te staan bij de rijke geschiedenis van deze toneelvereniging. Een geschiedenis die nauw verbonden is met het socialisme.
Falkland Toneel werd in 1924 opgericht als ‘Arbeiders toneelvereniging Falkland’ en die naam was niet toevallig gekozen. In de beginjaren werden uitsluitend stukken van de socialistische toneelschrijver Herman Heijermans gespeeld. Heijermans schreef zijn toneelstukken vaak als aanklacht tegen een maatschappelijke misstand. De naam Falkland verwijst direct naar deze beroemde toneelschrijver, hij gebruikte die als zijn pseudoniem.
Sinds de jaren zeventig speelde Falkland Toneel stukken van diverse schrijvers, dus niet alleen meer van Heijermans. Zo werd een breder publiek bereikt. Maar na honderd jaar komt er eind 2024 dus toch een einde aan de vereniging.
KunstNetTV filmde de inrichting van een tentoonstelling en interviewde voorzitter Allard de Graaf. Voor de gedreven toneelspelers en medewerkers van Falkland is het meer dan een 'toneelstukkie' spelen. Van iedere productie wordt iets moois gemaakt. De decorbouwers was niets te gek. Regisseurs kwamen graag bij de toneelvereniging omdat bijna alles wat ze wilden mogelijk was. De grimeurs maakten ware kunstwerken en de kostuums werden in de eigen ateliers gemaakt.
Omdat het jubileumjaar niet in Theater de Beun kan plaatsvinden komt de toneelvereniging naar de Heilooërs toe. De spelers van Falkland voeren de korte toneelstukken op in verzorgingshuizen, restaurants, de bibliotheek en bij mensen thuis. Met de tentoonstelling en de korte toneelstukken op verschillende locaties neemt Toneelvereniging Falkland afscheid van het publiek.
De documentaire van KunstNetTV wordt dagelijks uitgezonden op Streekstad Centraal, om 10:00 uur en 22:00 uur.