Een klein woningbouwproject hier, een flinke woonwijk daar. De ene heipaal is de grond nog niet in of de ander wordt alweer geslagen. Dijk en Waard doet dan veel aan woningbouw, maar er zou meer gedaan kunnen worden om starters een kans te geven. Dat vindt de gemeenteraad. Een meerderheid van de lokale politici stemde daarom vóór een motie om te laten onderzoeken of Dijk en Waard startersleningen aan kan bieden.

"Mede door de vele nieuwbouwprojecten zijn veel starters geïnteresseerd in onze gemeente", schrijven de indieners van de motie. Het voorstel werd gedaan door de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) en D66, en uiteindelijk mede-ingediend door zes andere partijen. De boodschap: de gemeente Dijk en Waard moet onderzoeken of het mogelijk is om startersleningen aan te bieden. "Het is belangrijk dat de gemeente actief beleid moet voeren voor een eerlijke kans op de woningmarkt", schrijven de partijen.

De bouwambitie van Dijk en Waard is groot. We hebben er al vaker over geschreven. De gemeente wil voor 2030 zo'n tienduizend woningen gebouwd. Dat zijn bouwprojecten met een paar tientallen woningen, zoals in de Berckheidelaan, maar ook veel groter. Denk bijvoorbeeld aan de huizen op bedrijventerrein De Frans en nieuwbouwwijk Westerdel. (tekst gaat verder onder de foto)

De gemeente Dijk en Waard heeft miljoenen euro's aan subsidies gekregen om sneller te bouwen. (foto: aangeleverd)


Maar volgens de raadsleden moet de gemeente meer gaan doen. Speciaal voor de starters. "Dat is noodzakelijk om ze een reële kans te geven op deze verhitte markt", benadrukt raadslid Quincy Naarden van GroenLinks. "Als de motie goed wordt uitgevoerd, denken we dat veel starters in Dijk en Waard snel bij hun eigen haard kunnen genieten van hun eerste eigen woning."

Wethouder Nils Langedijk kijkt zeker niet negatief naar de mogelijkheid van een starterslening. "We sturen op betaalbaarheid", benadrukt hij. "Ik hoor het ook in gesprekken met ontwikkelaars: er is een extra stapje nodig om een eerste woning te kunnen kopen." (tekst gaat verder onder de foto)

De spooronderdoorgang op de Zuidtangent wordt gezien als een cruciale stap in de bouwambitie van Dijk en Waard (foto:Shane van Hattum / duckdev.)


Maar het voorstel werd niet alleen met gejuich ontvangen in de raadszaal aan de Parelhof. Volgens raadslid Ben Hoejenbos van de VVD moet meer gebouwd worden om de hoeveelheid vraag te laten afnemen. Daardoor zouden volgens Hoejenbos ook de huizenprijzen afnemen. "Starters kunnen met de lening een duurdere woning kopen of twee jaar eerder een woning kopen. De starters zijn eigenlijk een beetje the lucky few, de rest van de woningmarkt heeft het nakijken." Hoejenbos benadrukte dat de starterslening in Heerhugowaard eerder nog werd afgeschaft, vanwege een mogelijk prijsopdrijvend effect.

Wethouder Langedijk beriep zich op onderzoeken en positieve geluiden in de raad én de media. "Laten we met een frisse blik kijken of het voor deze gemeente een succesvol instrument is." (foto: BPD Nieuwbouw)


De motie over de starterslening werd met een meerderheid van de raad aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen het onderzoeken van de mogelijkheden.


Pin It
Bekeken: 381x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/