Met 230 gebreide borsten, hebben de dames van 't Praethuys inmiddels een aardige voorraad. Wollen protheses breien was voor Iyon van Brummelen haar redding, toen de alledaagse bezigheden haar te veel werden door een intens verlies. "Weet je hoe moeilijk het was om überhaupt mijn bed uit te komen", zegt ze terwijl de tranen in haar ogen schieten.

Anderhalf jaar geleden overleed Iyons man aan kanker. Dat heeft veel impact op haar leven. Ze merkte al snel dat mensen om haar heen het onderwerp vermeden, omdat ze het moeilijk vinden om de confrontatie aan te gaan. En dat raakt haar. "Sommige mensen doen alsof er niks aan de hand is en hebben het er niet over, omdat ik dan misschien ga huilen en dat vinden ze lastig. Maar dat betekent niet dat ík het er niet over wil hebben."

Toen Iyon (r) anderhalf jaar geleden 't Praethuys binnenliep raakte ze al snel in gesprek met Heleen (l). (foto: Streekstad Centraal)


Want huilen is juist goed, net als erover praten. En bij 't Praethuys Alkmaar kan dat. Daar loop je binnen in een soort huiskamer waar iedereen die iets met kanker te maken heeft, terecht kan. Of je nou zelf kanker hebt, een nabestaande bent of het jaren terug heb meegemaakt. "Niet alleen om te huilen, maar ook om lekker te mopperen", vult gastvrouw Heleen Backs aan. Heleen is al ruim twintig jaar vrijwilliger bij de organisatie. En toen Iyon binnenkwam ontstond er al snel een klik. En later bleek dat de dames ook nog een hobby gemeen hadden.

"Ik was al maanden helemaal alleen aan het breien", vertelt Heleen lachend. En met haar naalden tikte ze iets nogal bijzonders: borstprotheses, om mensen met die een borstamputatie hebben gehad, te helpen. Gebreide borsten zijn nog helemaal niet zo bekend, maar volgens Heleen zijn ze fijner dan een silicone borst, omdat je daar zo van kan gaan zweten.

"We huilen niet alleen, maar maken ook lol en lachen veel tijdens het breien", zegt Heleen. (foto: Streekstad Centraal)


Iyon schoof al snel aan bij het project. Om de week komen ze samen met een groepje om te breien. "Het werkt als een soort therapie. Creatief bezig zijn en ondertussen praten", legt Heleen uit. En dan zal je net zien: Streekstad Centraal komt op bezoek terwijl de dames wegens een te grote hoeveelheid wollen boezems, net een pauze hebben ingelast. "Inmiddels hebben we al 230 borsten liggen." Binnenkort gaat Heleen op gesprek bij de oncologie afdeling in het ziekenhuis, om er mogelijk voor te zorgen dat patiënten deze gelijk na een borstamputatie kunnen krijgen.

De gebreide borsten zijn zacht en kunnen op maat gemaakt worden, zodat iedereen mooie borsten kan hebben. Ook als je maar één borstamputatie heb gehad. (foto: Streekstad Centraal)


Al met al willen ze hiermee zoveel mogelijk mensen helpen. "Hierdoor hoeven ze geen sokken meer in hun bh te proppen", zegt Heleen lachend. De gebreide borsten zijn gratis op te halen bij 't Praethuys in Alkmaar. "En als ze dan toch de drempel over komen, zal ik ze gelijk een kop koffie aanbieden. Zodat ze kunnen ervaren hoe het hier is."
Pin It
Bekeken: 492x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/