Reclame

Steen. Veel steen. Ja, er wás wel groen in de Alkmaarse Hans de Riesstraat, maar het overgrote deel was bedekt met grauwgrijze tegels.  Een mooie locatie dus om letterlijk eens even flink te vergroenen. En dat is de afgelopen maanden - ook figuurlijk -  gerealiseerd. Dinsdag werd die metamorfose gevierd met de bewoners, de wethouder en met stadswerk072. Dat betekende een lekkere bak koffie, poffertjes en... een hand vol wormen.

De barista is er al met zijn speciale koffiebarfiets, de poffertjeskraam wordt opgezet en ook de bewoners verzamelen zich. Even na vieren is het zo ver. Aan wethouder Christiaan Schouten de eer om na een korte speech, waarin hij alle betrokkenen bedankt, het ceremoniële lintje door te knippen. Daarna krijgt directeur Peter Mol van Stadswerk072, een certificaat van NL Greenlabel voor het geslaagde project. (tekst gaat verder onder de foto)

Stadswerkdirecteur Peter Mol is zichtbaar verheugd met het NL Greenlabel certificaat. (foto: Streekstad Centraal)


Want het is allemaal dik voor elkaar nu, waar het gaat om zaken als klimaatbestendigheid en duurzaamheid. En natuurlijk de leefbaarheid. Maar het kan altijd beter vind Mol, dus heeft hij een doos met wormen meegenomen die door de aanwezigen verspreid mogen worden. Met de blote handen. De volwassenen lijken niet erg gretig. Gelukkig lopen de kleine kinderen al vrij snel met handjes vol glibberige beestjes rond.

Kinderen verspreiden wormen om de bodem van de Hans de Riesstraat te verbeteren. Een meisje kijkt aandachtig of ze al de grond in gaan. (foto: Streekstad Centraal)


In januari van dit jaar ging de Hans de Riesstraat op de schop. "Dit was allemaal steen, met een paar bosschages", vertelt Ellis Staas van de bewonersvereniging die verantwoordelijk is voor een deel van het groenbeheer. "Als je op een mooie weekenddag met zijn allen wat organiseert, dan is het zo klaar." Hij kijkt uit over de omgeving van de vijver en gebaart. "Het was voor de rest een grote boog om het water. Met het idee van een amfitheater, maar ja er gebeurt eigenlijk niks." Hij is dan ook blij met de transformatie: "Ja, ik vindt het mooi. Een vooruitgang." (tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Christiaan Schouten knipt het groene lint bij dit vergroenende project. Let u ook even op de bijpassende groene wethouderlijke schoenen? (foto: Streekstad Centraal)


En dat terwijl het nu nog vrij kaal is. Vooral het gras moet nog groeien. "En wat er nog gebeurt is dat de planten die er niet in het voorjaar in kunnen, ook nog worden geplant", vult Ellis aan. "En de strook langs het water wordt nog ingezaaid en er komen bloembollen. En in de vijver komt nog beplanting langs de oever. De bedoeling is dat het aantrekkelijk is voor watervogels om daar te nesten."

Dan even over het figuurlijke groen: de straat is klimaatbestendig gemaakt met wadi's en regenpijpen die van het riool zijn losgekoppeld. Het water stroomt vanaf nu over straat naar de wadi's, het veldje of de vijver. Om geen natte voeten te krijgen zijn gekleurde tegels met reliëf gelegd. (tekst gaat verder onder de foto)

Het regenwater van de daken stroomt niet meer het riool in, maar via reliëftegels naar het gras of de vijver. (foto: Streekstad Centraal)



De afgelopen vier jaar heeft gemeente Alkmaar, met hulp van inwoners, al zo'n 40.000 m2 steen geconverteerd naar groen, als het even kan met kleurige bloemen.

De inspanningen leverden eind 2022 de Green Cities Europe Award op. Het streven was 50.000 m2 in zeven jaar maar dat is nu al gehaald, mede door het project Hans de Riesstraat. Begin deze maand kwam Alkmaar in de Top 10 meest vergroende steden te staan.

Hans Mol, directeur van Stadswerk072 is tevreden en blij met de erkenning, maar benadrukt dat de gemeente en zijn groenwerkers niet op hun lauweren gaan rusten. Er zijn nog genoeg plekken die ook groener en klimaatbestendiger kunnen.


Pin It
Bekeken: 911x
Reclame

Agenda