Alkmaar wordt steeds groener en dat is ook elders in het land opgevallen. In de Groene Stad Challenge kreeg de kaasstad een plek in de Top 10 van meest vergroende steden van Nederland. De gemeente en Stadswerk072 zijn volgens wethouder Jasper Nieuwenhuizen erg trots op de positie en hij bedankt daarbij uitdrukkelijk alle inwoners die een steentje hebben bijgedragen.

Gemeente Alkmaar zet samen met Stadswerk072 en vele inwoners flinke stappen in het vergroenen. De afgelopen vier jaar is er al meer dan 40.000 m2 groen bijgekomen. Dat leverde in 2022 al de Green Cities Europe Award op. Nog steeds wordt gekeken waar het mogelijk is om bestrating te vervangen voor openbaar groen. Dit jaar is onder andere industrieterrein Beverkoog aangepakt. En ieder jaar worden inwoners erbij betrokken met bijvoorbeeld bewonersinitiatieven en deelname aan het NK Tegelwippen.

“We zijn ontzettend trots op een plek in de top 10", laat wethouder Nieuwenhuizen weten. "De gemeente Alkmaar is samen met haar inwoners namelijk volop bezig om te vergroenen. Van grotere groenprojecten tot geveltuintjes en de aanleg van tiny forests. Groen werkt verkoelend, verminderd de wateroverlast, komt de biodiversiteit ten goede en zorgt voor een veel fraaier straatbeeld.” (tekst gaat verder onder de foto)

Een groener stukje Alkmaar dankzij een buurtinitiatief in 2022, mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het provinciale programma ‘Groen Kapitaal in de Buurt’.


De Groene Stad Challenge is een initiatief van Sweco, NL Greenlabel en ingenieursadviesbureau Husqvarna, en wordt sinds 2022 jaarlijks gehouden. Aan deze derde editie namen 124 gemeenten deel. De organisatie keek bij iedere gemeente naar het aantal vierkante meter groen er in de afgelopen twee jaar bij is gekomen en stelde een ranglijst op voor stedelijke en voor landelijke gemeenten.

De Top 3 meest vergroende stedelijke gemeenten bestaat uit Hoofddorp, Amstelveen en Haarlem. De Top 3 voor kleinere gemeenten wordt bezet door Nijeveen, Badhoevedorp en Oude Wetering.
Pin It
Bekeken: 790x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/