De Kadernota 2025 van gemeente Bergen is klaar. Met een positief saldo, maar ook een waarschuwing voor het 'financiële ravijn' waar gemeenten waarschijnlijk mee te maken krijgen. De kadernota toont onder andere de voorgenomen investeringen: "Het gaat om nieuwe initiatieven om onze dorpen ook in 2025 nog weer leefbaarder te maken, onze dienstverlening verder te verbeteren en de lokale lasten zo laag mogelijk te houden"

Het pakket initiatieven bestaat onder andere uit nieuwbouw en herinrichting, natuurbehoud, ondersteuning van mantelzorgers en bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Ook wordt doorgewerkt aan het fietsnetwerk, het sportcomplex voor VV Egmond en een nieuwe sporthal op het Watertorenterrein in Egmond aan Zee. Daarnaast wil het college volgend jaar meer investeren in een goed vestigingsklimaat voor lokale mkb-bedrijven.

"Tegelijkertijd is dit ook het moment om een financiële winstwaarschuwing af te geven voor het jaar 2026 en verder", licht wethouder financiën Marco Wiesehahn in een persbericht toe. Gemeenten spreken van het 'ravijnjaar', omdat het kabinet van plan is om de bijdrage aan het gemeentefonds terug te schroeven. De afgelopen jaren stortte het Rijk steeds meer geld in dat fonds, maar de coronacrisis is voorbij en sowieso is die situatie onhoudbaar. "Daar anticiperen we nu al op, maar helemaal pijnloos zal dat helaas niet zijn."

Voorlopig verwacht de geldwethouder in 2026 een tekort van 2,5 miljoen euro, dat de twee jaren erna oploopt via 3,5 miljoen en 4 miljoen. Wiesehahn: "Omdat door die Haagse bezuinigingen onze inkomsten vanuit de algemene uitkering dan sterk afnemen, koersen we voor 2026 en de jaren daarna op continuïteit, slim investeren waar nodig en een pas op de plaats waar dat kan. Het uitgangspunt is en blijft financiële zekerheid op de lange termijn."

De colleges van de vier BUCH-gemeenten kijken samen met de BUCH-werkorganisatie naar mogelijkheden om geld te besparen op een manier dat inwoners en ondernemers er zo min mogelijk van merken. Er wordt onder andere gekeken naar de bijdragen aan de Veiligheidsregio, de Omgevingsdienst, de GGD en Zaffier.

De Kadernota 2025 wordt op donderdag 27 juni besproken in de raadscommissie algemeen en op donderdag 4 juli in de gemeenteraad.
Pin It
Bekeken: 290x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/