Marco Snijders werkt als strandvonder voor de gemeente Bergen. In die functie komt hij dagelijks op het strand om te kijken wat daar is aangespoelt en of dat opgeruimd moet worden. Afgelopen week vond hij iets dat hij niet had verwacht: drie dode, jonge bruinvissen. "Een aangespoelde zeehond maken we vaker mee, maar bruinvissen zijn voor ons nieuw."

Dat een bruinvis aanspoelt op de Nederlandse kust is niet uitzonderlijk, zeker niet na onstuimig weer. Er komen per jaar zo'n 600 op het strand terecht. Maar bij Egmond aan Zee is het dus wel bijzonder, zeker omdat het in dit geval gaat om drie jonge bruinvissen die op dezelfde plek aanspoelen.

Eén van de dieren is naar de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit in Utrecht gebracht om de doodsoorzaak te onderzoeken. Dan worden ook gewicht, lengte, leeftijd en  geslacht vastgelegd. Op dit moment is er nog niet veel bekend. "Na grondig onderzoek valt er pas wat te zeggen. Dat is nu nog niet gedaan, maar ik schat dat we eind volgende week meer weten", aldus een woordvoerder.

Het valt Snijders op dat er de laatste tijd veel rotzooi aanspoelt. "Er ligt zo veel troep en stukken plastic, veel meer dan voorgaande jaren", zo vertelt hij NH, mediapartner van Streekstad Centraal. Hij maakt zich vooral zorgen om ballonnen die tijdens feestjes worden gebruikt. "Die komen in de zee terecht en spoelen weer aan op het strand. De sliertjes lijken voor dieren op voedsel. Maar het verteert niet en dat heeft ernstige gevolgen." (foto: Marco Snijders)
Pin It
Bekeken: 450x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/