Met de vuisten gebald en nagelbijtend zitten de scholieren op de raadsstoelen in het stadhuis van Alkmaar. "Ik doe het bijna in mijn broek", zegt Thijmen. Terwijl de eerste plek bijna bekend wordt gemaakt. Hij geeft beschaamd toe: "Ik wil toch wel erg graag winnen."

"De winnaars zijn Isabella, Kris, Tirza en Pim van OBS Liereland Alkmaar." Met trots lopen de groep zeven en -acht leerlingen naar burgemeester Anja Schouten om de eerste prijs in ontvangst te nemen. Thijmen kijkt samen met zijn groepsgenoten betreurd toe. "Ik had ook niet verwacht dat we zouden winnen."

Thijmen en zijn groepsgenoten wilden toch wel heel graag winnen. Dat bleek niet te lukken. (foto: Streekstad Centraal)


De jury heeft vrijdagmiddag de knoop doorgehakt. En uiteindelijk een keuze kunnen maken wie de winnaar is van de Minecraft Alkmaar-challenge. "Ze hebben het ons heel moeilijk gemaakt", vertelt stedenbouwkundige Jacqueline van Latum.  "Ze hebben allemaal hele goede en creatieve ideeën."

Windmolens, appartementencomplexen, parkeergarages, boerderijen en zonnepanelen. De Alkmaarse scholieren hebben drie maanden lang alles uit de kast getrokken om een duurzame en leefbare wijk te ontwerpen. Online, in een Minecraft wereld. Tijdens de finale vrijdagmiddag werd bekend wie de beste ideeën heeft voor de nieuwe wijk op het terrein naast de Gasfabriek aan de Helderseweg.

Burgemeester Anja Schouten was erg benieuwd naar alle creatieve ideeën van de Alkmaarse scholieren. (foto: Streekstad Centraal)


In totaal hebben twintig groepjes meegedaan aan het ‘Schools Reinventing Cities’ programma. Een programma gelanceerd door Minecraft Education en C40 Cities om jongeren en beleidsmakers bij elkaar te brengen. Zeven groepjes mochten door naar de finale.

Ouders, organisatoren en zelfs burgemeester Anja Schouten is aanwezig om te zien welke creatieve plannen de leerlingen hebben bedacht.  "Het bouwen duurt zo'n tien jaar. Dus met een beetje mazzel gaan jullie ooit jullie eigen ideeën terugzien in de nieuwe wijk in de gemeente waar jullie zelf wonen. Hoe gaaf is dat", aldus burgemeester Schouten.

De Alkmaarse scholieren van verschillende basis- en middelbare scholen zaten vrijdagmiddag in de raadstoelen voor de finale van de Minecraft challenge. En dat was best spannend. (foto: Streekstad Centraal)


Met een frisse blik van de toekomstige generatie wil de gemeente een bouwplan bedenken voor het - nu nog lege - terrein naast de Gasfabriek. Op de televisieschermen in de raadszaal wordt van elk groepje een video afgespeeld met een rondleiding door de zelfontworpen wijk. En dat is best spannend: "Ik ben heel zenuwachtig, er zijn best veel mensen", zegt finaliste May.

De plannen van de leerlingen kunnen niet zomaar uitgevoerd worden. "Helaas komt er nog veel meer bij kijken. Er moet rekening gehouden worden met een heleboel regels, zoals het stikstofbeleid. Het kan wel jaren duren voordat we kunnen beginnen met bouwen ", legt Jacqueline één van de juryleden uit.

"Sorry jongens", zegt Isabella terwijl ze langs de andere groepjes loopt met de grote legodoos in haar handen. (foto: Streekstad Centraal)


Toch heeft ze veel opgestoken van de ideeën van de scholieren en gaat ze die zeker meenemen in de besluiten. "Het is opvallend wat de kinderen belangrijk vinden." Meerdere groepjes hebben ondergrondse garages en autovrije wijken ontworpen. "Dat betekent dus dat ze het niet erg vinden om niet voor de deur te kunnen parkeren." Dat zou volgens Jacqueline het bouwproces heel erg versnellen en kunnen er veel meer huizen komen. "Iedere auto staat gelijk aan dertig vierkante meter, daar zou een huis kunnen staan."

Ook hebben verschillende groepjes gedacht aan duurzaam bouwmateriaal en de biodiversiteit. Volgens de jury was het erg moeilijk om een keuze te maken, maar heeft de volledig van kurk gemaakte wijk van OBS Liereland Alkmaar gewonnen. "Het is mooi om te zien hoe ver de kinderen hebben nagedacht om de wijk duurzaam te maken."

"Het is voor mij super gaaf om een eigen Minecraft poppetje te hebben", zegt burgemeester Anja Schouten. "Ik neem hem mee naar huis." (foto: Streekstad Centraal)


Al met al was het een leerzame en geslaagde middag. En niemand ging naar huis met lege handen, want iedereen kreeg een cadeau en mocht op de foto met de burgemeester. "Ik heb gewoon de handtekening van de burgemeester", zegt één van de leerlingen trots. Maar ook de Alkmaarders hebben vrijdagmiddag een beetje gewonnen. Zij krijgen er - over een aantal jaren - een mooie, nieuwe en duurzame wijk bij.
Pin It
Bekeken: 917x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/