Reclame

Het is afgelopen, het is klaar. Dat vindt een meerderheid van de Alkmaarders. Als het aan 65,3 procent van de stemmende inwoners ligt, wordt er een vuurwerkverbod ingesteld. Maar dat betekent niet dat vuurwerk vanaf vandaag ook in de ban wordt gedaan.

Billboards, antwoordkaarten en niet te vergeten de landelijke discussie. Je kon er bijna niet omheen: een referendum over vuurwerk in Alkmaar. De meningen waren verdeeld, merkten we al eerder. "Het is een enorme luchtvervuiling, geldwegsmijterij, voor het milieu is het heel slecht. En voor de dieren ook. Waar is het eigenlijk wel goed voor?", reageerde een vrouw, bij het Alkmaarse station. Maar zo dacht niet iedereen erover. "Oud en nieuw zonder vuurwerk is toch een beetje leeg", benadrukte een jongen. (tekst gaat verder onder de foto)

Alkmaarders konden bijna niet om het referendum heen (foto: NH Media)


Het Alkmaarse referendum werd gelijktijdig met de Europese Parlementsverkiezingen gehouden. Zo'n 47,4 procent van de stemgerechtigden stapte het stembureau in en beantwoordde de vraag of een algemeen vuurwerkverbod moet worden ingesteld. Een ruime meerderheid stemde vóór, maar daarmee is vuurwerk nog niet verleden tijd.

Het referendum was namelijk raadgevend en niet bindend. Sterker nog: een bindend referendum is in Nederland per wet verboden. De gemeenteraad kan de uitslag dus als een advies zien en beslist volgende maand of vuurwerk inderdaad verboden wordt.


Het vuurwerkverbod wint terrein in ons land. Op dit moment geldt in zestien gemeenten een algeheel vuurwerkbod. Dat zijn met name grotere gemeenten als Amsterdam, Eindhoven en Tilburg, maar ook Ede en Zwolle. Met het verbod mag vuurwerk niet afgestoken worden. Wel is het voor inwoners mogelijk om te handelen in vuurwerk. Dat kunnen gemeenten niet verbieden.


Pin It
Bekeken: 1441x
Reclame