De gemeente Heiloo heeft het jaar 2023 afgesloten met een positief financieel resultaat van 2,4 miljoen euro. Dat klinkt mooi, maar de wethouder financiën Rob Opdam waarschuwt dat de plus vooral voortkomt uit incidentele meevallers. De financiële situatie voor de komende jaren blijft zorgelijk.

"Er zijn grofweg twee oorzaken aan te wijzen", licht Opdam het positieve resultaat toe. "We hebben een hogere eenmalige uitkering van het Rijk ontvangen en we hebben in 2023 opbrengsten van grondverkopen namelijk in de Boekelermeer en in Zuiderloo. Dat zijn wel de twee opvallendste meevallers geweest. Dat geld ontvangen we helaas maar één keer, het is geen structurele oplossing voor het financiële tekort dat we zien voor de komende jaren."

Het jaar 2026 wordt door gemeenten ook wel het ravijnjaar genoemd. De afgelopen jaren steeg de bijdrage vanuit het Rijk telkens om kostenstijgingen te dekken. Denk aan Wmo en jeugdzorg, de coronacrisis en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat is geen houdbare situatie, dus moet de geldkraan in Den Haag weer een stukje dichtgedraaid worden.

"Hoewel de pot met de algemene reserve goed gevuld is kunnen we daar geen doorlopende kosten uit betalen", licht wethouder Opdam toe. "Daarom gaan we als gemeente evengoed op zoek naar manieren om de komende jaren financieel rond te krijgen."

De wethouder financiën meldt het nu mild. Twee maanden geleden liet het gemeentebestuur al weten dat hier daar schaven niet zal volstaan. Er zullen pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden om een gat van 4,5 miljoen euro te dichten.

Op maandag 10 juni wordt de jaarrekening 2023 besproken in de gemeenteraad. De auditcommissie is op 13 juni en op 8 juli stelt de raad de jaarrekening vast. (foto: gemeente Heiloo)
Pin It
Bekeken: 179x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/