"Dit is niet normaal joh. Wat je hier allemaal ziet, dat is gewoon absurd", zegt Peter Stam. Voorzitter van Duinlandjesvereniging De Noord. Hij kijkt om zich heen. De lankies in Egmond aan Zee staan nog altijd blank. En dat betekent dat het tuinseizoen letterlijk en figuurlijk in het water valt. Met de inzet van pompen wordt gehoopt dat het volgend jaar beter wordt. "De duinen zijn zo ongelofelijk verzadigd. We zitten nagenoeg op hetzelfde peil als in februari."

Al ruim twee eeuwen wordt groente verbouwd op de lankies in Egmond aan Zee. Er zijn honderden volkstuintjes verspreid over zeven valleien ten noorden van het dorp. "Het is cultureel erfgoed", benadrukt Stam in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal.

Al maanden kampen de Derpers met ondergelopen lankies. Er valt niets aan groente te verbouwen. "Je mag best weten dat er onder ons flink gemopperd wordt. Mensen willen dat er iets tegen het water gedaan wordt. Zolang ze daar niets van zien, zorgt dat voor onbegrip." (tekst gaat verder onder de foto)

De tuinen zijn nu het domein van eenden en kikkers. (foto: NH Media)


Maar een mogelijke oplossing is nabij. Mogelijk, want zekerheid is er niet. "We gaan via geulen of leidingen de landjes met elkaar verbinden, zodat het water naar het westen stroomt, en dan pompen we het richting de zee. Gebiedsbeheerder PWN en de gemeente steunen ons plan."

Stam heeft de hoop dat het wegpompen van water gaat zorgen voor een tijdelijke oplossing. Maar voor de langere termijn is die er nog niet. Gevreesd wordt dat de landjes door de klimaatverandering en het steeds extremere weer vaker onder gaan lopen. "En wij hebben de wens dat hier nog zeker door een volgende generatie getuinierd kan worden. Dus moet er een structurele oplossing komen." Er is zelfs contact met de Wageningen University.

Want zo stelt Stam, het gaat om veel meer dan alleen tuinieren. "Het is echt een ontmoetingsplek, ook voor nog echt oude Derpers. Er is hier altijd veel reuring, gezelligheid, je maakt een praatje of helpt elkaar. Maar er is hier nu niemand, het is stil en verlaten. Dit is echt ongekend."
Pin It
Bekeken: 1672x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/