Positieve getallen maar minder positieve vooruitzichten. Gemeente Dijk en Waard heeft een plus van 12,8 miljoen euro op de voorlopige Jaarrekening 2023. Het college van B&W is tevreden, maar plaatst wel de kanttekening dat de plus een wat geflatteerd beeld geeft van de situatie. De jaarrekening ligt nu ter goedkeuring bij de gemeenteraad. 

De ruime plus geeft een wat te positief beeld, omdat de gemeente Dijk en Waard vorig jaar rijkssubsidies kreeg, waarvan het 4 miljoen euro nog niet heeft uitgegeven. Die subsidiegelden zullen dit jaar worden gespendeerd. Daarnaast blijft structurele bekostiging van de plannen een uitdaging, en dat zal de komende jaren nog meer het geval zijn. 2026 is het zogenoemde 'ravijnjaar': mede door corona kregen gemeenten de afgelopen jaren steeds hogere bijdragen van het Rijk, maar de geldkraan wordt weer een stuk dichtgedraaid.

"We moeten ons voorbereiden op moeilijke tijden, zelfs als we nu geld overhouden", aldus wethouder financiën Fred Ruiten. "Ondanks de ravijnjaren die eraan komen, ben ik positief over het afgelopen jaar en trots dat het ons is gelukt om tot een eindafrekening te komen die een basis geeft waar we mee verder kunnen.” (tekst gaat verder onder de foto)

De herstelde vaarverbinding in Zuid-Scharwoude. (foto: Streekstad Centraal)


Toch een hoop om tevreden over te zijn dus. "We hebben verschillende bouwprojecten opgestart om te voldoen aan de hoge woningvraag in onze gemeente." Ook wordt verder gewerkt natuur, recreatie, veiligheid en aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen, ondanks de belemmeringen die het volle elektriciteitsnet veroorzaakt.

Een kleine greep uit de andere initiatieven die in 2023 werden opgestart, vervolgd of afgerond: de vaarverbinding in Noord-Scharwoude, de nieuwe HugoHopper buslijn en de verlenging van De Punt in Broek op Langedijk. (tekst loopt door onder de foto)

De verlenging van De Punt naar de Nauertogt, voor een betere verbinding van Langedijk met de N245. (foto: Streekstad Centraal)


Ook had de fusie van Heerhugowaard en Langedijk nog zijn naweeën in 2023. De afstemming van het beleid van de twee oude gemeenten moest worden afgerond, en er was meer personeel nodig. Ook de snelle groei van Dijk en Waard vraagt om meer ambtenaren.

Naar verwachting stelt de gemeenteraad de jaarstukken 2023 op dinsdag 2 juli vast. De documenten zijn te vinden op bestuurspagina van Dijk en Waard.
Pin It
Bekeken: 515x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/