Netbeheerder Liander meldt dat er rond de in 2021 volgelopen elektriciteitsstations in Wijdewormer en Warmenhuizen geen congestiemanagement mogelijk is. Er zijn te weinig grootverbruikers in deze regio's die hun stroomverbruik kunnen spreiden of verschuiven, om wat capaciteit vrij te maken voor nieuwe bedrijven. Dit betekent dat de stop op nieuwe contracten in grote delen van onder andere Alkmaar, Dijk en Waard en Bergen in stand blijft.

Op zijn vroegst pas in 2025 is de grote uitbreiding van het elektriciteitsnet noordelijk Noord-Holland gereed. Daarom vraagt Liander grootverbruikers of zij hun stroomverbruik kunnen spreiden of verschuiven, zodat er toch weer wat capaciteit vrij komt. Dat heeft voor wat betreft de verdeelstations in Wijdewormer en Warmenhuizen voorlopig te weinig opgeleverd om echt verschil te maken. Deze stations voorzien een groot deel van het gebied tussen Landsmeer en Schagen van stroom.

In de update legt Liander nog maar eens uit dat de vraag naar stroom explosief gestegen is sinds de coronacrisis, door economisch herstel, woningbouw op 'recordtempo', digitalisering van de samenleving en snelle toename van productie van zonne- en windenergie. De hand wordt wederom niet in eigen boezem gestoken.

Moederbedrijf Alliander luidde afgelopen najaar de noodklok vanwege het capaciteitsgebrek dat was ontstaan in veel gebieden waar de netbeheerder over waakt. Ook andere netbeheerders in het land waren in de problemen gekomen. Vervolgens verraste Alliander de aandeelhoudende gemeenten en provincies met de vraag om een obligatielening 600 miljoen euro. Het nutsbedrijf kreeg de lening, maar niet zonder kritiek. Alliander zou 'onder een steen hebben gezeten'. De coronacrisis bood nota bene extra tijd om in te spelen op veranderingen die al gaande waren.

Destijds stelde Liander dat de grote verlichting in noordelijk Noord-Holland in 2025 zou komen. Inmiddels is dat bijgesteld naar 'op zijn vroegst...'. Net als andere technische bedrijven is het voor Liander en TenneT, beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, lastig om personeel en materialen te krijgen.

Het kan nog erger:  door vertragingen rond uitbreiding van elektriciteitsstation Zaanstad-Noord en het omliggende netwerk verwacht Liander pas in 2027 een einde aan de stroomnood. Eind 2022 moet duidelijk zijn of grootverbruikers hun verbruik kunnen aanpassen voor wat extra capaciteit.
Pin It
Bekeken: 7942x
https://ee.itk.ac.id/data/