"De strijd om de ruimte is in volle gang", vertelt MKB-voorzitter Jacco Vonhof. De gemeente Dijk en Waard kan wel tienduizend huizen willen bouwen, maar dan moet er ook meer ruimte komen voor bedrijventerreinen. Dat was de sfeer tijdens een bijeenkomst van Ondernemend Dijk en Waard. In Hotel Heer Hugo presenteerde de ondernemersvereniging haar toekomstvisie.

Woningen of bedrijven - de grond is volgens Vonhof schaars. Partijen buitelen dan ook over elkaar heen om dat ene stukje land te gebruiken: "We doen soms net alsof we een heel groot land zijn waar we alles kunnen, maar we zijn eigenlijk een stadsstaatje", vertelt Vonhof tegen dagvoorzitter en nieuwslezer Robert-Jan Knook. "We zijn niet zo groot en zullen keuzes moeten maken."

Als het aan het gemeentebestuur ligt worden voor 2030 zo'n tienduizend woningen gebouwd. Nieuwbouwwijk Westerdel, appartementencomplexen in het Stationskwartier, Tuinen van Luna en veel meer. Er gaan heel wat palen de grond in. Ook De Scheg is binnenkort aan de beurt. De locatie was eigenlijk bedoeld voor bedrijven, maar het werd toch woningbouw. En dat niet alleen, bedrijventerrein De Frans wordt getransformeerd tot woonwijk. (Tekst gaat verder onder de foto)

Veel ondernemers zagen De Scheg als ideale locatie voor een nieuw bedrijventerrein, maar Dijk en Waard besloot anders. Er komen meer dan driehonderd woningen.


Wonen leeft en ook de roep om meer woningen leeft. "Maar dat gaat niet zonder extra banen", vertelt Patricia Surendonk, voorzitter van de ondernemersvereniging. De boodschap van de vereniging is helder: een uitbreiding van de bedrijventerreinen met 170 hectare is essentieel. Daarmee zou de totale industrie 500 hectare gaan tellen. "Het is echt een ecosysteem", benadrukt ondernemer Wouter Voerman. "Wonen en werken moet gewoon in balans zijn. Als je heel veel woningen gaat toevoegen, horen daar ook gewoon arbeidsplaatsen bij. De meeste van ons moeten er ook bij werken."

Wethouder Nils Langedijk hoort de discussie aan en benadrukt dat er een omgevingsvisie is voor de faciliteiten rond woningen, en dat er bovendien nog tientallen hectare aan bedrijventerrein bijkomen. "Het gaat erom dat we op een andere manier nadenken over de ruimte. Dat we niet meer de keuze hebben om zomaar een weiland in te richten met een bedrijventerrein. Je moet met elkaar goed gaan nadenken hoe we de toekomst willen vormgeven. Als we het doen op de oude manier, dan zien we mensen vertrekken om te gaan werken." (Tekst gaat verder onder de foto)

Voorzitter Patricia Surendonk overhandigd de toekomstvisie aan wethouder Fred Ruiten (Beeld: Lieke den Dulk / LddCreative)


Gespreksstof was er zeker tijdens de bijeenkomst in Hotel Heer Hugo. Subsidies, het onderwijs en dus ook de woningbouwplannen werden besproken. Maar ook de ambities van Jacco Vonhof bleven niet onbesproken. Samen met Mona Keijzer wordt hij al weken genoemd als mogelijke premierskandidaat.

Ze mogen bellen, lacht Vonhof. Al stelt hij zelf dat iemand met meer politieke ervaring de voorkeur moet hebben. "Kijk nog even het debat over de formatie terug", zegt hij. "Er is veel gedoe in Den Haag, daarom adviseer ik jullie als ondernemers om lekker samen te werken. Zoek elkaar op. Ga niet zitten koekeloeren in de polder, maar kijk naar de mogelijkheden van het water. Kijk verder dan het verleden."
Pin It
Bekeken: 532x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/